WWF Denmark - Havtaske

HavtaskeNyhed lagt på den 03 maj 2016
Havtaske Fiskeguide
Havtaske
© Scandinavian Fishing Yearbook / WWFForstør
(Lophius piscatorius)

Hvorfor er den rød?

Havtasken er rød, fordi der mangler dokumentation for bestandenes størrelse og en effektiv forvaltningsplan. Havtasken bliver først kønsmoden i en alder af fire til seks år, hvilket gør den særlig følsom over for overfiskeri. Havtasken fanges oftest som bifangst i andre fiskerier med trawl, garn og kroge.

Der er dog tegn på at havtaske fanget med garn omkring Irland og ved den engelske kanal er i bedring og derfor nu findes på WWF’s gule liste. Den positive udvikling i disse fiskerier skyldes at der er efterhånden er opbygget en mere robust forvaltning og at der er tegn på en stabilisering af bestanden samt at man nu har bedre dokumentation for at udsmidet i dette fiskeri er relativt lavt.

Fakta om havtasken

Havtasken er en bundfisk, der lever helt ned til 1.000 meters dybde. Den almindelige havtaske findes i Atlanterhavet nær de europæiske kyster samt i Middelhavet. Her ligger den på lur og lokker småfisk til ved at vifte med sin forreste rygfinnestråle, der er udformet som en lille lygte. Når den åbner det store gab, opstår der et undertryk og byttet suges ind. Havtasken er næsten altædende – man har sågar fundet dykænder i maven på den!

Bæredygtige alternativer

WWF anbefaler, at du finder et alternativ til havtasken, men hvis du skal købe havtaske, så spørg efter havtaske fanget med garn fra farvandene omkring Irland og den Engelske kanal. Et godt alternativ til havtaske kan for eksempel være mørksej fra den grønne liste.

Vidste du, at…

…mange betragter havtasken som verdens grimmeste fisk? Når fiskerne i gamle dage fik ’monstret’ i nettet, smed de den ud igen. 

…havtasken har sylespidse tænder, som den kan lægge ned, når den skal sluge byttet?
Havtaske Fiskeguide
Havtaske
© Scandinavian Fishing Yearbook / WWF Forstør