Rekordmange isbjørne skydes i selvforsvar | WWF Denmark

Rekordmange isbjørne skydes i selvforsvarNyhed lagt på den 17 december 2014   |  
Isbjørne kommer tæt på i Kap Tobin - tæt ved Ittoqqortoormiit
© Charlotte M. Moshøj/WWF
Flere og flere isbjørne mister livet, når de på grund af klimaforandringerne søger på land og ind mod byerne, hvor det farlige dyr udgør en reel trussel mod mennesker. I Østgrønland er situationen særlig kritisk, viser ny WWF-rapport.

12 isbjørne er i de første ni måneder af 2014 blevet skudt i selvforsvar i Grønland. Det er det højeste tal nogensinde registreret.

Det er særligt klimaforandringerne og den smeltende havis, der betyder, at isbjørnene må være mere på landjorden væk fra deres foretrukne levested på isen. Og tiden på land og den længere sulteperiode betyder derfor, at de kommer oftere og oftere ind til byer og bygder på jagt efter mad.

I den østgrønlandske by Ittoqqortoormiit sker det periodevis, at isbjørnene kommer tæt på eller helt ind i byen flere gange ugentligt, viser ny WWF-rapport, der fokuserer på netop konflikter mellem isbjørne og mennesker i Ittoqqortoormiit.

Alvorligt problem
- Det er et alvorligt problem, som for længe har været overset. De mange konflikter mellem isbjørne og mennesker betyder, at folk er utrygge og frygter at møde en af de isbjørne, der oftere og oftere befinder sig helt inde i byen, siger Charlotte M. Moshøj, ph.d. og arktisk biolog hos WWF Verdensnaturfonden og forfatter til rapporten.

I de to uger hun besøgte Ittoqqortoormiit i forbindelse med rapportens feltstudie, blev hele fire bjørne set tæt på eller inde i byen. En enkelt måtte skydes, da den gik til angreb på to fangere, der forsøgte at jage den væk.

- Det er problematisk for alle, både isbjørne og befolkning, at der ikke gøres mere for at finde en løsning. Den nuværende situation er ikke holdbar, siger Charlotte M. Moshøj.

Frygter for fremtiden
En stribe interviews med indbyggerne i Ittoqqortoormiit viser samtidig, at der er en frygt for, at problemet bliver endnu større i fremtiden og at befolkningen efterlyser større fokus på problemstillingen fra myndigheder og de grønlandske medier.

Rapporten giver en stribe anbefalinger til, hvordan problemet kan afhjælpes. Anbefalingerne fokuserer blandt på at sikre, at isbjørnene ikke tiltrækkes af affald og sæl- og hvalroskød, som bruges som hundefoder. Samtidig bør patruljering efter isbjørne organiseres formelt, så bjørnene kan blive skræmt væk i tide.

- Grønlands Selvstyre arbejder allerede i dag med problemstillingen og det er godt, men der skal gøres mere, hvis borgerne i Ittoqqortoormiit skal kunne føle sig trygge og antallet af isbjørne skudt i selvforsvar skal bringes ned, siger Charlotte M. Moshøj. 

Rapporten (som er på engelsk) kan downloades til højre herfor. Her findes også et kort notat om rapportens indhold på grønlandsk og dansk. 

FAKTA: Så slemt står det til
Fra 2007 til 2012 mistede mindst 35 isbjørne livet som resultat af konflikter mellem isbjørne og mennesker. I 2014 var tallet rekordhøjt. I årets første ni måneder mistede 12 isbjørne, heraf tre unger, livet.
 
Isbjørnens usikre fremtid
Selvom der i dag er mellem 20.000 og 25.000 isbjørne tilbage på verdensplan, går det ikoniske dyr en usikker fremtid i møde.

Det er uvist, hvor mange isbjørne, der er i Grønland, men de tre bestande i Vestgrønland er optalt til at være på cirka 2500 bjørne.

Bestanden i Østgrønland er ukendt, men der er taget initiativ til at påbegynde optælling.

Isbjørnen trues især af, at dens foretrukne levested, havisen, bliver mindre og mindre udbredt i Arktis. I fremtiden kan Arktis være helt isfrit, og det vil ramme isbjørnen hårdt.
 
Se videoer:
Lokalbefolkningen i Ittoqqortoormiit fortæller, hvad det betyder, når isbjørnene flere gange om ugen kommer tæt på eller helt ind i byen. Citat fra Lea Sanimuinaq Madsen, mor til to: Min største frygt er, at vi møder en isbjørn, bliver overraskede, at den kommer for tæt på eller at vi ikke kan forsvare os selv eller nå at komme væk. Så jeg er allermest bange for, at mine børn eller jeg bliver angrebet af en isbjørn

Isbjørne leder efter mad i Kap Tobin ved Ittoqqortoormiit


 
Et godt canadisk eksempel:
WWF har støttet en isbjørnepatrulje i Arviat i det nordlige Canada. I 2012 betød det, at der ikke blev skudt en eneste bjørn i selvforsvar. I 2010 var tallet 8, så der er tale om en dramatisk nedgang.

Nu har WWF startet et træningsprogram i Arviat, som man kan deltage i, hvis man vil lære at skræmme bjørnene væk på sikker vis.
 
Isbjørne kommer tæt på i Kap Tobin - tæt ved Ittoqqortoormiit
© Charlotte M. Moshøj/WWF Forstør
Ittoqqortoormiit i Østgrønland
© Charlotte M. Moshøj Forstør
En isbjørnemor med unge
© Charlotte M. Moshøj/WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus