Antallet af pandaer stiger | WWF Denmark

Antallet af pandaer stiger



Nyhed lagt på den 28 februar 2015   |  
Panda Dyr
Ailuropoda melanoleuca Giant panda An An, a 6 year old male panda Wolong Nature Reserve China.
© © Susan A. Mainka / WWF
Et af verdens mest truede dyr, pandaen, oplever fremgang i bestanden. Det glæder WWF Verdensnaturfonden. Men kampen for den nuttede bjørns overlevelse er ikke forbi
 
Verdens bestand af vilde pandaer er i det seneste årti steget med 268. Det viser en ny optælling foretaget af den kinesiske regering – med økonomisk støtte fra WWF Verdensnaturfonden. Dermed er den vilde bestand af pandaer nu oppe på 1.864.
 
Væksten i bestanden svarer til en stigning på 16,8 procent i forhold til den sidste pandaoptælling, der blev foretaget i 2003.
 
- Det er godt nyt for et af verdens mest ikoniske dyr og en jubeldag for organisationer som vores, der kæmper for at bevare klodens mangfoldige dyre- og naturliv, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
 
- Der er dog fortsat kun et meget lavt antal pandaer tilbage på kloden. Så vi agter at fortsætte vores indsats for at beskytte pandaen med lige så stor ildhu som hidtil, understreger Gitte Seeberg.
 
De nye tal fra den kinesiske regering viser også, at pandaens geografiske udbredelse i Kina er øget. Det samlede areal, der bebos af vilde pandaer, er nu på 2.577.000 ha - en stigning på 11,8 procent siden 2003.
 
Pandaen findes kun i tre kinesiske provinser, nemlig Sichuan, Shaanxi og Gansu.

Mangle trusler mod pandaerne
 

Optællingen, der er den fjerde af sin art, begyndte i 2010 og har modtaget såvel teknisk som økonomisk støtte fra WWF. Den viser, at 1.246 af de vilde pandaer lever i naturreservater, hvilket svarer til 66,8 procent af den samlede bestand og udgør 53,8 procent af det samlede habitatområde.
 
Der er i øjeblikket 67 naturreservater for pandaer i Kina. Det er 27 flere end ved sidste optælling i 2003.
 
WWF støtter den kinesiske regerings arbejde for beskyttelse af pandaen ved at oprette naturreservater og ved at skabe såkaldte bambuskorridorer mellem reservaterne, så pandaerne kan finde mere mad og nye partnere til parring. WWF sikrer ligeledes juridisk beskyttelse af en stor del af pandahabitaterne og forbedrer metoderne til at beskytte pandaen generelt.
 
Selvom optællingen viser en vækst i såvel pandaens bestand som dens habitat, står pandaen stadig over for massive udfordringer.  33,2 procent af pandaerne lever uden for beskyttede områder og opsplitning af pandaens habitat er steget mærkbart, så 46,2 procent af pandaens levesteder nu ligger uden for de beskyttede naturområder.
 
De traditionelle trusler, fx krybskytteri, synes at være faldende, mens minedrift, vandkraft, turisme og opførslen af ny infrastruktur har fået større negativ indflydelse på pandaen.
 
WWF’s 2015-2025-plan for pandabevaring fokuserer netop på at forbedre pandaens habitat på en måde, som balancerer beskyttelsestiltag med lokal, bæredygtig udvikling.
 
Bevarelsen af pandaen kommer også mange andre sjældne dyr og planter til gode i det sydvestlige Kina. Pandaens habitat beskytter truede arter som gedeantilopen Takin, den gyldne stumpnæseabe, rød panda og japansk ibis. 

STØT WWF'S ARBEJDE FOR PANDAEN - BLIV MEDLEM AF WWF
Panda Dyr
Ailuropoda melanoleuca Giant panda An An, a 6 year old male panda Wolong Nature Reserve China.
© © Susan A. Mainka / WWF Forstør
Panda Dyr Kina
Juvenile giant panda (Ailuropoda melanoleuca) climbing a tree, Wolong China Conservation and Research Centre for the Giant Panda within Wolong Reserve, Sichuan Province, China 2006
© naturepl.com /Pete Oxford / WWF Forstør
Kæmpepanda med unge
© WWF China / Yong Yange Forstør
Kina Dyr Panda
Ailuropoda melanoleucaGiant pandaChengdu Breeding CentreChengdu, Sichuan Province, China
© Michel Gunther / WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus