Ny trussel mod Virunga National Park | WWF Denmark

Ny trussel mod Virunga National ParkNyhed lagt på den 17 november 2015   |  
Virunga draw line træk grænsen
Sunrise behind Mount Mikeno, Virunga National Park, Democratic Republic of Congo (formerly Zaire), Africa.
© © naturepl.com / Christophe Courteau / WWF
Ugandas regering åbner for olieefterforskning i Ngaji-blokken, der grænser lige op til nationalparken - WWF opfordrer Ugandas regering til at droppe olie-planerne og advarer olieselskaber mod at bore efter olie i det sårbare område. 

Sidste år opgav den engelske olieselskab Soco sin licens til olieefterforskning i blok 5 i selve Virunga National Park, der ligger i den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo. Soco's retræte kom dog først efter årelange lokale protester og internationalt pres.

Men nu har Ugandas regering i mellemtiden igangsat  en åben udbudsrunde blandt 16 selskaber. Olieselskaberne har indtil 30. januar 2016 til at lægge billet ind på licens til olieefterforskning i blandt andet Ngaji-blokken, der grænser direkte op til Virunga National Park, herunder den congolesiske del af Lake Edward, som udgør en del af nationalparken.
 
- Det er alarmerende at Virunga Nationa Park igen er truet. Nationalparken og dens helt særlige økosystemer er en værdifuld del af vores fælles afrikanske arv, siger WWF Afrika-direktør Frederik Kwarme Kumah.

Olie-efterforskning vil påvirke 50.000 mennesker, hvis livseksistens er direkte afhængig af Lake Edward. Olieefterforskning kan også påvirke Congo-provinsen North Kivus skrøbelige økonomi, som er tæt forbundet med netop nationalparken.

UNESCO's verdensarv-liste
- Virunga repræsenterer en enestående, langsigtet værdi, som kan og bør udvikles på en bæredygtig måde til gavn for de mennesker, der har mest brug for det. Den nuværende og fremtidige velstand for generationer af mennesker, må ikke sættes over styr til fordel for i bedste fald kortsigtede gevinster, siger Kumah.

Virunga National Park er på UNESCO's verdensarvs-liste over steder, der udgør en enestående global værdi for menneskeheden. WWF tilslutter sig UNESCO-komiteens opfattelse af at olieefterforskning er uforeneligt med nationalsparkens status.   

Da Uganda også har tilsluttet sig konventionen om verdensarv, er landet forpligtet til 'ikke at foretage nogen bevidste tiltag, der indirekte og direkte kan skade kultur- og naturarv (....) beliggende på andre staters verdensarvs-områder.'

Forureningen fra et olieudslip i Lake Edward  vil have ødelæggende effekt på Virunga National Park. Ingen kan garantere at olieudvinding ikke vil påvirke miljøet. Slet ikke i et seismologisk aktivt område. Derfor opfordrer WWF Uganda til af afstå fra at tildele oliefirmaer licenser til olie-efteforskning. WWF minder samtidig om, at ansvarlige virksomheder bør være opmærksomme på, at olieefterforskning nær Virunga National Park indebærer ikke bare et negativt omdømme, men også en finansiel risiko. 

Afrikas ældste nationalpark
Ngaji-blokken ligger i det vestlige Uganda, og støder direkte op til Virunga National Park, der ligger i Congo. Lake Edward udgør en del af nationalparken. Cirka en tredjedel af søen ligger i Uganda, mens to tredjedele af søen ligger i Congo - som en del af Virunga National Park. 

Virunga National Park er 90 år gammel - og er dermed Afrikas ældste nationalpark.

Nationalparken huser en stor del af de kun 880 bjerggorillaer, der stadig lever i verden. Bjerggorillaerne lever - ud over i Virunga National Park - i det sydvestlige Uganda og nordlige Rwanda.
 

 
Virunga draw line træk grænsen
Sunrise behind Mount Mikeno, Virunga National Park, Democratic Republic of Congo (formerly Zaire), Africa.
© © naturepl.com / Christophe Courteau / WWF Forstør
Dyr Gorilla Congo Skov Regnskov
Gorilla gorilla beringei Mountain gorilla Family at play Virunga National Park, Democratic Republic of Congo
© Martin Harvey / WWF Forstør
Her fra højdedraget i Uganda kan man se ned over Ngaji-blokken, hvor der nu risikerer at blive boret efter olie. Helt ude i horisonten ligger den omtalte Lake Edward (Det er altså ikke den mindre sø midt i billedet). Omtrent en tredjedel af søen tilhører Uganda, mens andre ca. to tredjedele af Lake Edward tilhører Congo. Congo-delen af søen udgør en del af Virunga National Park.
© WWF DK/Jonas Schmidt Hansen Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus