Unge danskere til kamp mod plastik i havet | WWF Denmark

Unge danskere til kamp mod plastik i havetNyhed lagt på den 01 august 2016   |  
Brugden haj
© Alan James
Seks unge danskere fra Fyn, Østjylland og Nordsjælland løb i foråret med titlen som WWF Wildlife Reporters 2016. I dag rejser de på hajekspedition til ’Verdens Ende’ – øgruppen Hebriderne ved Skotland – for at sætte fokus på plastikforurening i havene.
 
De seks unge WWF Wildlife Reporters nemlig 17-årige Mads og Amalie fra Lynge i Nordsjælland, 14-årige Amalie og Amalie fra Hinnerup i Østjylland og 16-årige Ella og Alberte fra Faaborg på Sydfyn skal i løbet af fem intensive dage i Skotland sammen med WWF rapportere hjem til danskerne, hvordan affald og plastik i havet har katastrofale konsekvenser for natur og dyreliv.  
 
I 2014 blev der produceret 311 millioner ton plastik. Desværre bliver kun 14 procent af al plastikemballage genbrugt. Resten havner i naturen – i skovbunden, på vores strande og i havene. Fortsætter  plastikforureningen i samme tempo som nu, vil det i 2030 svare til, at to skraldevogne tømmer deres last ud i havet hvert eneste minut! World Economic Forum og Ellen MacArthur Foundation udgav i januar en rapport, der konkluderede, at hvis ikke vi griber ind nu, så vil der i 2050, vægtmæssigt, være mere plastik end fisk i verdenshavene.
 
Dyr lader livet
100.000 havpattedyr og én million fugle lader hvert år livet, fordi vi smider plastik i naturen. Større stykker plast nedbrydes med tiden til mikroplast, og et af de havdyr, der potentielt kan blive truet af mikroplast, er verdens anden største haj – basking shark eller på dansk, brugde. Den lever nemlig af plankton, som mikroplasten binder sig til. Wildlife Reporterne skal derfor på flere hajekspeditioner, hvor de blandt andet fra små både skal snorkle med basking sharks og registere positioner for observationer af hajerne – og tale med lokale og internationale forskere om, hvordan plastikforureningen påvirker verdens andenstørste haj.
 
De unge journalist-spirer skal dagligt rapportere hjem til Danmark om deres oplevelser og formidle den viden, de tilegner sig på ekspeditionen for at få sat fokus på de massive problemer med plastik i havet. Ligesom de selv skal komme med konkrete foreslag til, hvordan vi som enkeltpersoner kan gøre en forskel, der har konkret effekt for natur og dyreliv. Det bliver altså fem intense dage, der byder på både arbejde i felten, indhentning af fakta og journalistisk arbejde.
 
Hvad er WWF Wildschool?
WWF uddanner hvert år en række unge Wildlife Reporters i WWF’s Wildschool. Wildschool har eksisteret siden 2010, og kampagnen har hvert år sendt en gruppe unge ud til forskellige dele af verden for at sætte fokus på forskellige miljø- og naturproblematikker. Som WWF Wildlife Reporter bliver man ambassadør for WWF og uddannet i at formidle miljømæssige problemstillinger gennem skrevne artikler, dagbøger, radio og TV. Årets Wildlife ekspedition sætter fokus på plastikforurening i havet og finder sted på Hebriderne i Skotland fra 1.-5. august.


FAKTA om plastik i havet:
  •         I dag indeholder oceanerne et ton plastik for hver fem ton fisk.
  •         Hvert år udledes 10 millioner tons plast i verdenshavene.
  •         Plastikflasker og six pack holdere er ca. 400 år om at blive nedbrudt i naturen.
  •         I dag bliver kun 14 procent af plastikemballage indsamlet til genbrug. Til sammenligning er den globale genbrugsprocent for papir oppe på 58 procent, mens den for jern og stål er på 70 til 90 procent.
  •         62 procent af al det affald, der fjernes fra verdenshavene, er plastik, heraf er størstedelen plastikemballage.
  •         100.000 havpattedyr og én million fugle lader hvert år livet på grund af plastforurening.
  •         I 2050 vil den samlede vægt af al plastikaffald overstige den totale vægt af alle verdenshavenes fisk.
  •         Det er ikke blot plastik, der udgør en trussel for hajer. Flere typer hajer er truet, på grund af overfiskeri og fordi efterspørgslen på deres finner er enorm på det asiatiske marked. 

Kontakt:
Anne Burlund
Pressemedarbejder WWF
Email: a.burlund@wwf.dk
Telefon: 35 24 78 51 / 53 84 43 21
 
Gitte Hemmingsen                                                       
Kampagne- og eventchef WWF’s Wildschool                       
Email: g.hemmingsen@wwf.dk                                 
Mobil: 40 84 48 40                                                                      
 
WWF Wildlife Reporters 2016:
Amalie Corfix (Lynge, Nordsjælland)
Mads Keis Jepsen (Lynge, Nordsjælland)
Amalie Myrup Wetche (Hinnerup, Østjylland)
Amalie Schjødt-Pedersens (Hinnerup, Østjylland)
Alberte Sally Busk (Faaborg, Fyn)
Ella Katrine Suurballe Frederiksen (Faaborg, Fyn)
Brugden haj
© Alan James Forstør
De seks Wildlife Reporters 2016!
© Søren Koch / WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus