Virksomheder vil gerne passe bedre på regnskoven | WWF Denmark

Virksomheder vil gerne passe bedre på regnskovenNyhed lagt på den 21 september 2016   |  
Dyr Regnskov Sumatra Indonesien Orangutang Partner Regnskovspartner
Sumatran orang utan (Pongo abelii) female 'Suma' reunited with male baby 'Forester' (part of baby snatching story) Gunung Leuser NP, Sumatra, Indonesia
© naturepl.com /Anup Shah / WWF
Flere og flere virksomheder tager ansvar for, at palmeolien i deres produkter ikke er med til at rydde uvurderlig regnskov i Indonesien og Malaysia. Det viser en ny, global undersøgelse fra WWF. 

137 virksomheder fra Europa, USA, Canada, Australien, Indien og Japan er blevet kigget efter i sømmene i forhold til deres målsætninger for og brug af såkaldt ansvarlig palmeolie, der ikke har ryddet regnskov. Hele 76 ud af de 137 undersøgte virksomheder scorer bedre, end i WWF’s seneste palmeolie-undersøgelse fra 2013.
 
- Det er stærkt – og helt nødvendigt – at mange af de store, internationale spillere nu melder sig på banen og begynder at tage ansvar for, hvordan palmeolien i deres varer er produceret. De seneste år har været præget af fodslæb og nøl. Så vi er meget tilfredse med, at virksomhederne nu har fået øjnene op for, at palmeolie, der ikke er produceret ansvarligt, har katastrofale konsekvenser for natur og dyreliv, understreger Hlif Linnetved, ansvarlig for palmeolie i WWF Verdensnaturfonden.
 
Palmeolie indgår i en lang række dagligvarer som kage, stearinlys og shampoo. Indonesien og Malaysia producerer over 86 procent af al verdens palmeolie, og man forventer, at efterspørgslen på palmeolie vil fordobles i 2020. For at skabe plads til de kæmpemæssige palmeolieplantager, bliver der flere steder ryddet uerstattelig regnskov, der er hjemsted for truede arter som orangutang, Sumatra-næsehorn og skovelefant. Derudover er rydning af regnskoven en af de største årsager til global opvarmning.

Store virksomheder kan vende udvikling
Derfor var WWF i 2003 med til at etablere Roundtable of Sustainable Palm Oil (RSPO), der er en sammenslutning af ngo’er, der arbejder for bæredygtig palmeolie. Ordningen sikrer, at etableringen af oliepalmeplantager sker på en socialt og miljømæssigt ansvarlig måde, herunder at der ikke er ryddet ny regnskov for at gøre plads til plantagerne.
 
I WWF’s nye undersøgelse ligger flere store, internationale brands som McDonalds, Colgate-Palmolive, Unilever, Walmart, IKEA og Kellogg’s i top ved blandt andet at have klare målsætninger for brug af ansvarlig palmeolie.
 
- De store, globale virksomheder er på grund af deres massive købekraft helt afgørende for omstillingen af branchen, så når de går foran og viser vejen, trækker de også mange af de mellemstore og mindre virksomheder med, forklarer Hlif Linnetved.
 
Også danske Arla og REMA1000 i Danmark ligger helt i top. Begge virksomheder har nu levet op til deres egne målsætninger om udelukkende at bruge certificeret palmeolie.
 
WWF’s nye palmeolie-undersøgelse er den fjerde i rækken. Siden den første undersøgelse i 2009 har 75 af de 94 virksomheder, der dengang blev undersøgt, vist forbedringer. 11 har ikke rykket sig og otte er ligefrem gået tilbage.

- Vi opfordrer derfor forbrugerne til at bruge WWF’s palmeolie-undersøgelse til at rose de virksomheder, der går foran – og ikke mindst opfordre de, der er bagud, til at komme ind i kampen. Hvis vi skal stoppe skovrydning og sikre, at orangutangen også har et hjem i fremtiden, skal vi stille krav til alle de virksomheder, der bruger palmeolie – store som små, siger Hlif Linnetved.
 
Se WWF’s palmeolie-undersøgelse her.
 
YDERLIGERE INFO:
Anne Burlund, pressemedarbejder WWF, a.burlund@wwf.dk, 35 24 78 51 / 53 84 43 21
 
Støt WWF
Dyr Regnskov Sumatra Indonesien Orangutang Partner Regnskovspartner
Sumatran orang utan (Pongo abelii) female 'Suma' reunited with male baby 'Forester' (part of baby snatching story) Gunung Leuser NP, Sumatra, Indonesia
© naturepl.com /Anup Shah / WWF Forstør
Skov Afskovning Palmeolie RSPO Landbrug Sumatra Indonesien
Pak Godi, a smallholder farmer who is affilaited with Musim Mas via their KKPA smallholder scheme shows harvested palm fruit, Riau, Sumatra. The small oil palm farmers, who belong to a smallholder collective affiliated with Musim Mas, are currently working toward RSPO certification.
© James Morgan / WWF International Forstør
Skov Palmeolie Plantage Afskovning
After the rainforest is burned, oil palm companies will clear land and plant Oil palm trees (Elaesis guineensis) trees, Bukit Tigapuluh Nature Reserve, Sumatra, Indonesia
© Mark Edwards / WWF Forstør
A view over the palm oil plantation, photograped from a fire tower, Musim Mas, Riau, Sumatra. The palm oil plantation is owned by the Indonesian palm oil producer Musim Mas and has been certified according to RSPO criteria for sustainable palm oil production.
© James Morgan / WWF International Forstør
Tiger
© Frédy Mercay / WWF Forstør
Head portrait of Sumatran rhino (Dicerorhinus sumatrensis) Captive-Sumatran Rhino Sanctuary, within Way Kambas National Park, Lampung Province, southern Sumatra, Indonesia
© naturepl.com / Mark Carwardine / WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus