163 nye arter opdaget i Greater Mekong området | WWF Denmark

163 nye arter opdaget i Greater Mekong områdetNyhed lagt på den 18 december 2016   |  
Acanthosaura phuketensis
© Monti Sumontra
En regnbue-hovedet slange, der ligner David Bowies Ziggy Stardust karakter, et drage-lignende firben og en salamander, der ligner en Klingon fra filmen Star Trek er blot tre af de 163 nye arter, der er opdaget i det sidste år i Greater Mekong region, ifølge ny rapport fra WWF.

Ni arter af padder, 11 fisk, 14 krybdyr tre pattedyr og hele 126 nye arter af planter i Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand og Vietnam er hvad hundreder af videnskabsfolk har arbejdet for at dokumentere og beskrive i rapporten, Species Oddity, der netop er udgivet af WWF.

Opdagelserne omfatter også en sjælden bananart fra Thailand, en lille frø fra Cambodja og en gekko med lyseblå plettet hud og mørke øjne, som blev fundet skjult blandt de fjerntliggende bjerge i Laos. Med de nyeste opdagelser er der nu fundet ikke mindre end 2.409 nye arter af planter, fugle, pattedyr, krybdyr, fisk og padder i Mekong-regionen, siden WWF begyndte at rapportere nye arter i 1997.

- Når det er muligt at finde 163 nye arter på et år i Greater Mekong-regionen, så er det endnu et udtryk for, hvor mangfoldig og kraftfuld naturen er netop i den del af verden. Det er helt unikt – og derfor skal vi passe godt på naturen i de lande, hvor økonomisk vækst og befolkningstilgang skaber et øget pres på naturens ressourcer. De forskere, der er med til at opdage og registrere de nye arter ved, at det er et væddeløb mod tiden at sikre, at disse nyopdagede arter er beskyttet. Vi gør alt hvad vi kan fra WWF’s side for at skabe en mere bæredygtig udvikling i landene og dermed sikre, at vi også kan finde nye arter i de kommende år, siger Jacob Fjalland, der er international programchef i WWF Verdensnaturfonden.

Greater Mekong-regionen er under intenst pres fra eksplosiv udbyggelse af infrastruktur, miner og dæmninger. Det truer den vilde natur, herunder et væld af truede dyr- og plantearter, der ellers gør landskabet i regionen så særegent.

Krybskytteri og illegal handel med vilde dyr sætter yderligere pres på regionens dyreliv, hvilket betyder, at et stort antal arter kan gå tabt, før de overhovedet bliver opdaget.

- Mange samlere er desværre villige til at betale tusindvis af dollars eller mere for de sjældneste, mest unikke og mest truede arter. Samlerne køber ofte de illegale genstande på ulovlige markeder, der især ligger i Den Gyldne Trekant, hvor Kina, Laos, Thailand og Myanmar grænser op til hinanden, fortæller Jacob Fjalland.

- For at komme den illegale handel til livs, er det afgørende, at vi forbedrer håndhævelsen mod krybskytteri og lukker de ulovlige markeder - herunder også de tigerfarme, der åbenlyst overtræder loven, afslutter Jacob Fjalland.

Højdepunkter fra rapporten:
  • En regnbue-hovedet slange, Parafimbrios lao, der er blevet sammenlignet med David Bowie's Ziggy Stardust karakter. Den blev opdaget blandt stejle klipper i det nordlige Laos.
  • En ny art af leguaner. Acanthosaura phuketensis, har en frygtindgydende sæt af spidse horn på hovedet og ryg. Den blev fundet blandt de få tilbageværende skovpletter på den populære thailandske turist-ø Phuket.
  • En ny og sjælden bananart er opdaget i det nordlige Thailand. Den har fået navnet Musa nanensis, og er er allerede betragtet som kritisk truet på grund af stigende skovrydning.
  • En ny frø-art fra Cambodia og Vietnam, Leptolalax isos. Den er ca. 3 cm lang og truet af tømmerhugst, landbrugsekspansion og vandkraft projekter.
  • En ny salamander opdaget i Thailand 's Chiang Rai provins, Tylototriton anguliceps. Den har fantastiske røde og sorte aftegninger, der ligner et Klingon fra filmen Star Trek. Dens porøse hud gør den særligt følsom over for pesticider, som er den største trussel sammen med fortsat skovrydning.
  • En gekko opdaget i fjerntliggende bjerge i Laos. Gekko bonkowski menes at kunne være nøglen til at forstå evolutionen af firben i Annamite bjergkæden. Det svarer til den berømte udvikling af Darwin-finkerne på Galapagos-øerne.
  • En plante fra Chin Hills of North i det vestlige Myanmar, der har to kronblade som ligner museører. Opdagelsen på Mount Victoria af arten Impatiens kingdon-wardii, der tilhører Balsamin-familien, er en påmindelse om, at Myanmars meget rige biodiversitet har brug for beskyttelse i takt med, at landet hurtigt åbner op for udvikling.
  • En flagermus, Murina kontumensis, fundet i det centrale højland i Vietnam med tyk og ulden pels på hoved og arme.
Kontakt:
International programchef i WWF Verdensnaturfonden, Jacob Fjalland, kan kontaktes via journalist Cecilie Weinholt på c.weinholt@wwf.dk eller 3176 1200.

Mere info:
Hele rapporten kan ses her.

Nogle af de ovenstående eksempler på nye opdagelser blev officielt beskrevet som nye arter i 2015. Forskere venter typisk med at afsløre nye fund, indtil en nye dyre- eller planteart er officielt beskrevet og godkendt gennem en såkaldt peer reviewed. En tidskrævende proces, som altid giver en vis forsinkelse, inden det kan offentliggøres.

Species Oddity er den 8. rapport i en række rapporter, der fremhæver opdagelser af nye arter i Greater Mekong-regionen. Find nærmere oplysninger om tidligere rapporter her.

Om Greater Mekong: The Greater Mekong region er hjemsted for en række af klodens mest truede arter, herunder indokinesisk tiger, saolaen, den asiatiske elefant, Irradaway delfinen og Mekong kæmpe-havkatten. I alt er ikke mindre end 2.409 nye arter af planter, fugle, pattedyr, fisk, padder og krybdyr blevet opdaget i Greater Mekong siden 1997. WWF arbejder med bevarelse af naturen gennem landeprogrammer i Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand og Vietnam. WWF’s mission er en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen.

 
Bliv medlem af WWF
Acanthosaura phuketensis
© Monti Sumontra Forstør
Parafimbrios lao
© Alexander Teynié Forstør
Impatiens kingdon-wardi
© Jin Murata Forstør
Murina kontumensis
© Nguyen Truongson Forstør
Tylototriton anguliceps
© Porrawee pomchote Forstør
Leptolalax isos
© Jodi Rowley/Australian Museum Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus