Trumps censur kalder på officiel dansk protest | WWF Denmark

Trumps censur kalder på officiel dansk protestNyhed lagt på den 02 februar 2017   |  
Trump-censuren er gået særlig hårdt ud over statslige institutioner og organer, der arbejder med klima- og miljøpolitik.
© Pressefoto/The White House
- Meget gerne ledsaget af en tilkendegivelse af, at VLAK-regeringen sideløbende vil arbejde for at EU-regeringerne i samlet flok tydeligt og hørligt protesterer over USA-censuren​

Af John Nordbo, klima- og miljøchef hos WWF Verdensnaturfonden
Debatindlæg bragt i Politiken 2. februar 2017.


Sidste uge blev det afsløret, at USA’s nye præsident, Donald Trump, og hans administration har givet stribevis af embedsmænd mundkurv på.

Censur-indgrebenes omfang varierer inden for de enkelte ressortministerier, men det er gennemgående, at de amerikanske embedsmænd som minimum har fået forbud mod at ytre sig på sociale medier og tage kontakt til journalister.

Censur-indgrebene er gået særlig hårdt ud over statslige institutioner og organer, der arbejder med miljø- og klimapolitik. Blandt de ramte statslige organer er Enviromental Protection Agency (EPA), Agricultural Research Service (ARS), National Park Service (NPS) og Badlands National Park.

EPA-embedsmændene har f.eks. fået forbud mod at offentliggøre dokumenter af enhver art, herunder ’pressemeddelelser, fotos, fakta, nyhedsopdateringer og indhold på sociale medier’.

Trump-censuren er altså særdeles omfattende. Oversat til danske forhold svarer det til, at embedsmænd, der arbejder med miljø- og klima i danske styrelser og organer som Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, Naturstyrelsen, Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Energitilsynet, Geodatastyrelsen, Energistyrelsen, Klimarådet, DMI og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) får besked på at forholde sig fuldstændig i ro, sætte sig på hænderne og holde kaje.

Trump-indgrebene er så omfattende, at det ligner en regulær krig mod den frie forskning, ikke mindst forskning i klimaforandringerne. Og forskning i hvordan vi mest effektivt imødegår klimaproblemerne. Forskning, som ellers er helt afgørende for menneskehedens og klodens overlevelse.

Ud over at være ukloge, så er Trump-indgrebene også i strid med vores grundlæggende demokratiopfattelse. Derfor kalder Trump-censuren på en kraftig reaktion fra de europæiske regeringer. Også den danske regering bør protestere klart og utvetydigt.

Men indtil nu har vi ikke hørt en lyd fra hverken statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Anders Samuelsen, klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt eller miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Den nu tidligere V-regering havde en vis hang til at ville styre forskerne. Vi så tendensen i forløbet om tilblivelsen af Landbrugspakken, hvor regeringen gav forskerne fra Aarhus Universitet mundkurv på, og hvor V-regeringen – eller i al fald daværende Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen - fremlagde et kvælstofregnskab, som senere viste sig at være et skønmaleri af virkeligheden. Sagen betød at de konservative mistede tilliden til Eva Kjer Hansen – og hun blev tvunget til at gå af som minister.

De manipulerede kvælstoftal og mundkurven til forskerne er fortid. Det foregik alt sammen under V-regeringen. Nu har vi en VLAK-regering, som indtil nu har demonstreret vilje til at undgå V-regeringens fejltrin.

Også set i dét lys kalder Donald Trump-censuren på en officiel dansk protest. Meget gerne ledsaget af en tilkendegivelse af, at VLAK-regeringen sideløbende vil arbejde for at EU-regeringerne i samlet flok tydeligt og hørligt protesterer over USA-censuren.
Trump-censuren er gået særlig hårdt ud over statslige institutioner og organer, der arbejder med klima- og miljøpolitik.
© Pressefoto/The White House Forstør
WWF's miljø- og klimachef John Nordbo: - Trump-indgrebene er så omfattende , at det ligner en regulær krig mod den frie forskning.
© Kim Vadskær / WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus