Grønne organisationer: Skammeligt Esben Lunde opgiver naturmål | WWF Denmark

Grønne organisationer: Skammeligt Esben Lunde opgiver naturmålNyhed lagt på den 11 april 2017   |  
Med kun to ynglende par i Danmark er den hvide stork kritisk truet.
© Wild Wonders of Europe / Allofs / WWF
Hård grøn kritik af, at regeringen opgiver internationale naturmål tre år før, de skal være nået

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) møder skarp kritik fra flere grønne organisationer efter en udtalelse om, at Danmark ikke når FN biodiversitetsmål for 2020.

Det er for tidligt og for nemt at give op, lyder det fra Verdens Skove, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Naturfredningsforening

Naturtab fortsætter
Miljø - og fødevareminister Esben Lunde Larsen har i åbent samråd med Miljø- og Fødevareudvalget udtalt, at hverken Danmark eller andre lande kommer til at nå FN-målene om at stoppe tabet af biodiversitet frem til 2020 under den såkaldte Aichi-aftale.

Derfor går flere danske naturorganisationer nu sammen om en fælles kritik af miljøministerens udtalelse.
Verdens Skove, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Naturfredningsforening finder det alle skuffende, at Danmarks miljøminister har så små ambitioner for Danmarks naturrigdom, at han opgiver at stoppe tabet af arter flere år inden fristen.

Slap holdning
Organisationerne køber heller ikke ministerens argument om, at andre lande ikke er bedre.

”Det er alt for tidligt at smide håndklædet i ringen. Argumentet om at andre lande også er bagud, er søgt. Det er simpelthen for slapt, at Esben Lunde Larsen ikke vil prøve at nå de naturmål, Danmark har forpligtet sig til. Vi har tydeligvis en miljøminister, der er uinteresseret i naturen,” siger Bo Normander, programleder for skov og biodiversitet hos WWF.

- 'Hvad med de andre' er altid et dårligt argument for ikke at leve op til sit eget ansvar. Regeringen har ladet hensynet til landbrug, drift og produktion veje tungere end hensynet til naturen. Nu, hvor effekten af denne politik kommer frem, giver man op i stedet for at forstærke indsatsen. Det er skammeligt, understreger Jan Ole Haagensen, sekretariatschef i Verdens Skove.

Folketinget må tage teten
Den seneste Novana-rapport over den danske naturs tilstand viser, at mange danske dyre- og plantearter fortsat er i tilbagegang, trods målet om at vende denne udvikling.

11 ud af 17 naturtyper viser tegn på forværring.

- Når regeringen ikke vil, så må Folketingets øvrige partier tage ansvaret på sig, skabe det nødvendige flertal og løfte opgaven. Ellers afleverer vi en fattigere natur end den, vi selv overtog - og dét vil være et generationstyveri af de helt store, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Global naturkrise
Internationale studier viser desuden, at der på verdensplan forsvinder rekordmange arter.

Biodiversiteten er globalt så presset, at forskere nu taler om Jordens sjette masseudryddelse af arter.

De grønne organisationer opfordrer derfor regeringen til at forstærke indsatsen ved at udarbejde konkrete og tidsfastsatte handlingsplaner for Aichi-målene i forbindelse med regeringens nye Biodiversitetsstrategi. 
 
 
Med kun to ynglende par i Danmark er den hvide stork kritisk truet.
© Wild Wonders of Europe / Allofs / WWF Forstør
Odder - sårbar i henhold til den danske rød liste-vurdering.
© naturepl.com / Mary McDonald / WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus