Hæv strafferammen for handel med truede dyr | WWF Denmark

Hæv strafferammen for handel med truede dyrNyhed lagt på den 12 april 2017   |  
Hyacinth-araen er sårbar, ifølge IUCN's rødliste over truede arter.
© Roger Leguen/WWF
Sagen med de fire sjældne hyacinth-araer, der er stjålet fra Odense Zoo, viser, at den danske strafferamme for illegal handel med truede dyr og planter bør sættes i vejret
 

WWF Verdensnaturfonden foreslår i lyset af den aktuelle sag, hvor fire truede hyacinth-araer er blevet stjålet fra Odense Zoo, at strafferammen for illegal handel med truede dyr og planter sættes op fra et år til – mindst to års fængsel.
 
På EU-plan er det faktisk kun Spanien og Grækenland, som har samme lave strafferamme som Danmark – alle andre EU-lande har højere strafferammer. I Sverige er strafferammen mindst to års fængsel.
 
- Så vi må simpelt hen have den danske strafferamme hævet til – mindst – to års fængsel, siger WWF Verdensnaturfondens wildlife-ekspert, programleder for skov og biodiversitet, Bo Normander.
 
Politiet mangler redskaber i dag
Den lave strafferamme for illegal handel med truede dyr og planter betyder, at dansk politi i dag ikke har adgang til mail-korrespondance og telefonaflytning i efterforskningen. Retsplejeloven bestemmer nemlig, at kun forbrydelser, der udløser fængselsdomme på minimum to års fængsel, giver politiet adgang til indgreb i meddelelseshemmeligheden.
 
- Det er selvfølgelig et stort problem for de danske myndigheder, at de i dag ikke har adgang til mail-korrespondance og telefonaflytning i efterforskningen. Vi frygter, at de manglende redskaber direkte betyder, at de wildlife-kriminelle går fri herhjemme – og at vi bidrager for lidt til opklaringen af wildlife-sager med rod i andre lande, siger Bo Normander, der understreger, at der ofte står internationale, kriminelle netværk, der opererer på tværs af grænserne, bag wildlife-kriminaliteten.

Verdens største papegøje 
- Den illegale handel med truede dyr har på verdensplan nået et omfang, der kun overgås af menneskehandel, narkokriminalitet og ulovlig våbenhandel. Af samme grund har man på EU- og FN-plan optrappet krigen mod wildlife-kriminalitet. Derfor er det på høje tid, at Danmark på nationalt plan optrapper indsatsen mod wildlife-kriminalitet. Første skridt kunne være en forhøjelse af strafferammen, siger Bo Normander.
 
De koboltblå hyacinth-araer med gule markeringer ved øjet og næbbet er ifølge IUCN’s rødliste over truede dyr ’sårbare’ og er i tilbagegang. Hyacinth-araen, der lever i Sydamerika, kan blive op til 100 cm høj – og er dermed verdens største papegøje.
 
Odense Zoo har netop udlovet en dusør på 10.000 kroner til den, der kommer med oplysninger, som kan skaffe de fire papegøjer tilbage i deres bur.

Bliv Truede Dyr-partner 
 
Hyacinth-araen er sårbar, ifølge IUCN's rødliste over truede arter.
© Roger Leguen/WWF Forstør
- Det er et stort problem for de danske myndigheder, at de i dag ikke har adgang til mail-korrespondance og telefonaflytning i efterforskningen, siger WWF's wildlife-ekspert, programleder Bo Normander.
© WWF DK Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus