Nyt partnerskab fremmer en mere bæredygtig produktion af rejer i Vietnam | WWF Denmark

Nyt partnerskab fremmer en mere bæredygtig produktion af rejer i VietnamNyhed lagt på den 01 juni 2017   |  
Rejeopdræt i Vietnam.
© Hang Ngo Minh
WWF Verdensnaturfonden lancerer et nyt samarbejde med dansk importør af rejer fra Vietnam. Partnerskabet mellem WWF og Northcoast Seafoods DK sikrer at flere små reje-opdrættere kan få en mere bæredygtig produktion af rejer. Det er godt og vigtigt for både naturen og de ofte fattige familier, der står for produktionen af mange af de rejer, som vi kan købe i danske supermarkeder.

Ved at etablere såkaldte kooperativer mellem de familie-ejede opdræt, som der er mange af i Vietnam, har flere af de små familie-ejede opdræt fået flere fordele og bevæger sig hen imod at opnå en ASC-certificering. En ASC-certificering er vigtig for reje-bønderne, da det giver dem mulighed for at sælge deres varer til nye markeder og til en højere pris. Samtidig er produktionen mere skånsom over for naturen, da der bliver udledt mindre forurenende spildevand, ligesom rejeopdrætternes risici for at miste deres høst i relation til sygdomsudbrud og klimaforandringer mindskes.

Lokale myndigheder og civilsamfundsorganisationer i Vietnam er i gang med at implementere WWF’s model for at fremme mere bæredygtigt rejeopdræt, men der mangler finansiering.

Jeg er meget glad for at kunne præsentere vores nye partnerskab med Northcoast Seafoods DK. Via vores partnerskab højner vi fattige familiers leveforhold imens vi fremmer mere bæredygtig produktion og tager vare på naturens ressourcer. Det er på alle måder en vindersag. Vi er gået sammen om en ny finansieringsmodel, hvor Northcoast Seafoods DK er med til at muliggøre, at flere fattige reje-bønder får mulighed for at opnå en ASC-certificering”, siger Jacob Fjalland, international programchef i WWF Verdensnaturfonden.

Fra Northcoast Seafoods DK udtaler adm. Direktør Nicolai Møller Karlshøj:

”Vi er glade for at bæredygtighed fylder mere hos forbrugerne, og det er en tendens, vi ønsker at fremme. For Northcoast Seafoods DK handler det også om at sikre vores forretning på sigt. Derfor går vi nu skridtet videre, fra at føre en ansvarlig indkøbspolitik, til aktivt at tage ansvar for den grønne omstilling af rejeproduktionen blandt de mange små producenter i Vietnam. Ved at dele udgifterne forbundet med ASC-certificering ud på hele varekæden gør vi det muligt for små-producenterne at blive certificeret til gavn for dem selv, miljøet samt bæredygtigheden af vores forretning – det skulle gerne blive et såkaldt ’win-win-win’.”

Sidste år blev et kooperativ af små-skala reje-opdrættere ASC-certificeret for første gang nogensinde. Kooperativet er startet i Vietnam med støtte fra WWF Verdensnaturfonden blandt andet med midler fra Danida.

Det er nødvendigt med investeringer fra private investorer, hvis de små reje-opdræt skal opnå ASC-certificering. WWF og Northcoast Seafood DK’s aftale er en ny finansieringsmodel, der på sigt kan udbredes i Mekong Deltaet og andre lande. Ud over at give familierne mere sikkerhed og bedre levevilkår, så har kooperativerne også medført, at flere kvinder har fået en større styrket position i familien og i et erhverv som traditionelt er meget mandsdomineret.
 
Fakta om samarbejdet
Samarbejdet mellem WWF Verdensnaturfonden, Northcoast Seafoods DK og kooperativerne i Vietnam løber fra 2017 og tre år frem.
Projektet foregår i det sydlige Vietnam, i Soc Trang provinsen.
Danida-midler har været med til at starte projektet op.
 
Rejeopdræt i Vietnam.
© Hang Ngo Minh Forstør
Rejeopdræt i Vietnam.
© Hang Ngo Minh Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus