Godt nyt for golfmarsvinet: Permanent forbud mod fiskegarn | WWF Denmark

Godt nyt for golfmarsvinet: Permanent forbud mod fiskegarnNyhed lagt på den 09 juni 2017   |  
Golfmarsvinet, verdens mest sjældne hval, er i fare for at uddø.
© Marcelo Otero/Greenpeace
Aftale mellem den mexicanske regering, Leonardo DiCaprio Foundation og Carlos Slim Foundation fantastisk godt nyt for den ellers udryddelsestruede ’Havets panda’

Så er der rigtig godt nyt for golfmarsvinet, som ellers er i overhængende fare for at uddø.

En aftale mellem den mexicanske regering, Leonardo DiCaprio Foundation og Carlos Slim Foundation sikrer nu et permanent forbud mod de fiskegarn, som ellers hidtil har udgjort en stor trussel mod golfmarsvinene.

Det anslås, at der kun er 30 – eller færre - golfmarsvin tilbage i verden. Golfmarsvinet – vaquitaen – lever udelukkende i Den Californiske Bugt ud for Mexico.

- Det er rigtig godt nyt for golfmarsvinet. En WWF-analyse viser, at det netop er det ulovlige garnfiskeri efter totoaba-fisk, der udgør den allerstørste trussel mod golfmarsvinet. Marsvinene bliver simpelthen fanget i fiskenettene og drukner. Så et permanent forbud mod de stormaskede fiskenet har længe været et meget stort WWF-ønske, siger WWF Verdensnaturfondens generalsekretær Bo Øksnebjerg.

Aftalen mellem den mexicanske regering og fonde indebærer også, at alle forladte eller tabte spøgelsesnet i golfmarsvinets leveområder indsamles, og at der udvikles nye fiskerredskaber, så de lokale fiskesamfund kan fiske efter andre arter og brødføde deres familier uden risiko for bifangst af golfmarsvin.

Ulovligt totoaba-fiskeri
Svømmeblæren fra totoabaen er en værdifuld delikatesse i Asien og særligt i Kina, hvor den tørrede svømmeblære kan indhente priser på over 130.000 kroner pr. kilo på det sorte marked. Totoabaen bliver transporteret fra Mexico til Kina via en illegal rute, der går gennem USA.

WWF opfordrer på den baggrund indtrængende de amerikanske og kinesiske regeringer til at samarbejde med Mexico for at få opsporet og standset de ulovlige transporter og de ulovlige totoaba-produkter.

- ­Forbuddet mod fiskegarn er et vigtigt skridt. Men golfmarsvinet er ikke i mål endnu. Kollektiv handling fra de mexicanske, amerikanske og kinesiske regeringer og verdenssamfundet for at stoppe den ulovlige handel med totoaba-fiskeblærerne er absolut påkrævet for at redde golfmarsvinet fra udryddelse, siger Bo Øksnebjerg.

Golfmarsvinet er verdens mest truede havpattedyr og verdens mindste hval. Golfmarsvinet kaldes også for ’Havets panda’ fordi den har sorte rande rundt om øjnene – akkurat som pandaen.

Bestanden af golfmarsvin er faldet med hele 90 procent i perioden 2011 til 2016. Hovedårsagen til det dramatiske fald i bestanden er først og fremmest at de hidtidige, midlertidige forbud mod brug af fiskegarn ikke har været håndhævet effektivt.

Læs mere om WWF-kampagnen ’Red de sidste 30 golfmarsvin, verdens mest sjældne hval’ her: https://makeyourmark.panda.org/dk/vaquita
Golfmarsvinet, verdens mest sjældne hval, er i fare for at uddø.
© Marcelo Otero/Greenpeace Forstør
WWF Verdensnaturfondens generalsekretær, Bo Øksnebjerg.
© Jesper Edvardsen Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus