Stærke profiler opfordrer alle til at fotografere livet under overfladen | WWF Denmark

Stærke profiler opfordrer alle til at fotografere livet under overfladenNyhed lagt på den 04 juli 2012   |  
Mikkel Beha Erichsen
© Scanpix
For at hjælpe os med at finde de bedste billeder i WWFs sommerkonkurrence om havet, har WWF samlet et stærkt dommerpanel med knivskarpe kompetencer i havets mangfoldighed og fotografi.

Læs mere om hvor let det er at deltage

Alle vores fire dommere brænder for den vilde verden under havoverfladen og dyrker deres fascination af livet i dybet både fagligt og i fritiden. Mød TV-værten, havbiologen, fotojournalisten og filminstruktøren, og læs hvorfor de ikke kan holde sig væk fra de danske strande og have.

Mikkel Beha Erichsen:

Go’ Morgen Danmark vært Mikkel Beha Erichsen, der nærmest er vokset op på Nordkaperen og verdens have, har fået bølgebrus i blodet fra barnsben og har derfor en naturlig passion for havet. En lidenskab han også har viderebragt til sine tre sønner, som alle dykker.

Jeg var for nylig ved Saltholmen ude i Øresund med mine tre sønner for at se på et skibsvrag fra 1860 med 12 store kanoner. Når man dykker i Øresund er det nærmest ligesom at få en tur i Danmarks søfartshistorie. Der ligger vist over 100 vrag dernede, og mange af dem kan man faktisk komme ud til, bare man har en snorkel og et par svømmebriller. Det, der er så fascinerende ved at dykke ned til et vrag, er, at de er fyldt med et fantastisk dyre- og planteliv.

Der findes altså nogle ret seje, underlige arter i Danmark, som for eksempel dødningehånden eller søsolen, som er en meget flot form for søstjerne, men også et temmelig glubsk rovdyr. Men det er ikke kun under vandet, men også i vandkanten, man kan finde masser af sjove og underlige arter, hvis man kigger efter en ekstra gang. Så det er bare om at komme ud og tage nogle gode billeder i løbet af sommeren. ”

Nikolai Linares:

Nikolai er fotojournalist med et særligt blik for den skjulte skønhed under havoverfladen. Men allerede mens han stadig var studerende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, blev han nomineret til en pris i verdens største fotokonkurrence, Sonys World Photography Awards for sit billede "Escaping the heat" – et undervandsbillede, hvor Nikolai fangede en ung mands neddyk fra femmetervippen på Islands Brygge.

Det, der fascinerer mig ved det danske hav, er, at de fleste danskere kun kender det fra badeturen, hvilket på mange måder gør det til et uudforsket område- især med snorkel. Dykker man ned under overfladen, er de danske have fyldt med sunkne skibe og kuttere, så der er en helt ny, syret verden at gå på opdagelse i. Men det er der også med arter, der ligger i vandkanten.

Som dommer vil jeg derfor se på, om deltagerne har blik for den verden - om de har fotograferet og ikke kun registreret det, de har oplevet. Naturen er jo smuk, men nogle gange kan den blive endnu smukkere, hvis man fotograferer den på det rigtige tidspunkt af døgnet. Og så er det vigtig, at man leger med fotografiet. Jeg vil MEGET gerne overraskes
.”

Kathrine Richardson:

Katherine Richardson er professor i havbiologi og leder af Bæredygtighedscenteret på Københavns Universitet. Hun forsker blandt andet i, hvordan klimaforandringer påvirker havets biologi og derved havets evne til at trække CO2 ud af atmosfæren.

Det er også grunden til, at Katherine har optrådt meget i medierne i løbet af de seneste år, hvor hun har bidraget med sin store viden om havet og klimaforandringerne på kloden. Det er en faglig interesse, der er tæt forbundet med Katherines personlige kærlighed til det blå dyb.

Jeg har det bedst, når jeg befinder mig på, i, eller i nærheden af havet. Jeg har altid har været fascineret af det. Min tipoldefar og oldefar var begge skibskaptajner, og havet er også omdrejningspunktet for min forskning. Jeg er meget optaget af, at vi skal passe bedre på livet i havet, men også at vi skal være bedre til at opdage den fantastiske og livlige verden, der findes i vandet.

Og vi behøver slet ikke rejse til Rødehavet eller Sharm el Sheikh for at opleve det. Vi har masser af liv herhjemme. For eksempel omkring de flotte stenrev. Her myldrer det med liv, som faktisk er grobund for hele fødekæden. Stenrev er grupperinger af sten, som dyrene kan spise af og gemme sig ved. Derfor findes der så mange forskellige fisk som for eksempel pighvar, ål og kutlinger ved disse rev. I stedet for kun at ligge og slikke sol på stranden i løbet af sommeren, vil jeg stærkt opfordre til, at man tager snorkelmasken med og går på opdagelse i vandet med kameraet
.”

Lasse Spang Olsen

Lasse er måske især kendt som filminstruktøren bag populære danske film som I Kina spiser de hunde og Gamle mænd i nye biler, men han er også dykker og garvet stuntmand igennem mere end 30 år. Ikke overraskende er det således eventyret, der trækker Lasse ud i havet, hvor han har været på farefulde færde ned i dybet blandt søslanger, skibsvrag og hajer.

Da jeg var en lille dreng, var min absolutte favoritleg, at iføre mig børnedykkermasken og de små orange svømmefødder fra legetøjsbutikken ”Bette Claus” på Bagsværd Hovedgade, en sort sweater og strømpebukser i en mørk farve; for så sammen med nabodrengen Morten Søborg, at kravle langsomt, langsomt ned af de to lange trapper, helt ned til fyrkælderen. Det var vigtigt, at man ikke tændte lyset, og at man vedholdende foretog bevægelser, der mindede om dem, vores absolutte helte fra TV udførte, når de sammen med overhelten Jacques Cousteau dykkede verdenshavene tynde. Nede i den mørke fyrkælder var vi på verdens bund. Her var vi ”under vandet” og her kunne alt ske. Og kroppen fra Elektrolux støvsugeren, vi skiftedes til at holde foran os, var Cousteaus uundværlige undervandskamera. Vi var på eventyrets fantastiske vrag. På bunden af alt hvad der var spændende, farligt, dragende og uudforsket.

Siden dengang har jeg haft nogle vilde oplevelser under vandet. Børnedykkermasken blev skiftet ud med en i lidt bedre kvalitet, og svømmefødderne var ikke størrelse 5 år. Jeg har været på vraget af forsyningsskibet Thistlegorm, der blev bombet i 1941 og sank i løbet af 7 minutter ud for Afrikas Nordkyst. Absolut fascinerende.

Omkring vragene er der masser af liv. Det er der også omkring stenrev, som tiltrækker et rigt dyreliv. Det er flot under vandet, når der er god sigtbarhed, og man kan overskue hele havbunden, men jeg har også prøvet at dykke, når vandet var lidt mere grumset, og man svæver rundt i sådan en blågrøn tåge, hvor der pludselig kan dukke en skov af ålegræs eller en kæmpe fladfisk op lige foran en. Livet under vandet rummer utrolig mange særlige oplevelser. Jeg glæder mig virkelig til at se, hvilke oplevelser danskerne får ud af denne konkurrence, og hvordan de har indfanget dem på billederne
.”


Mikkel Beha Erichsen
© Scanpix Forstør
Nikolai Linares
© Ahmed Hayman Forstør
Katherine Richardson
Katherine Richardson
© Katherine Richardson Forstør
Lasse Spang Dykker Hav Fotokonkurrence
Lasse Spang
© Lasse Spang Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus