Antallet af bjerggorillaer vokser | WWF Denmark

Antallet af bjerggorillaer vokserNyhed lagt på den 27 november 2012   |  
Dyr Gorilla Congo Skov Regnskov
Gorilla gorilla beringei Mountain gorilla Family at play Virunga National Park, Democratic Republic of Congo
© Martin Harvey / WWF
Ifølge data, som blev offentliggjort tidligere denne måned af Uganda Wildlife Authority, er antallet af bjerggorillaer i dag steget til 880. I 2010 var der kun 786 gorillaer efter en optælling i Ugandas Bwindi Impenetrable Nationalpark.
Denne yderst truede art lever kun i to områder, nemlig i Bwindi Nationalpark og i området omkring Virunga-bjergene, som ligger i Den Demokratiske Republik Congo, Uganda og Rwanda.
400 bjerggorillaer lever i dag i Bwindi, mens man i 2010 talte 480 bjerggorillaer i Virunga-bjergene. Begge grupper er vokset i løbet af det sidste årti. Bjerggorillaen er den eneste menneskeabe, hvor antallet stiger.
Mange bjerggorillaer er blevet vant til menneskelig tilstedeværelse, og de er blevet en stor turistattraktion. Ud over at støtte de vigtige overvågningsaktiviteter af bjerggorillaerne, er indtægterne fra de besøgende blevet investeret i lokale projekter såsom brønde og skoler.

De største aktuelle trusler mod bjerggorillaer er fælder, smitte fra mennesker og tab af levesteder. Derudover giver risikoen for, at der kommer til at foregå olieefterforskning i Virunga Nationalpark i Den Demokratiske Republik Congo også anledning til bekymring. Virunga Nationalpark er Afrikas første nationalpark og på UNESCOs liste over verdensarvsteder.

Mens olieboringerne ikke vil ske direkte der, hvor gorillaerne lever, vil de industrielle aktiviteter ødelægge Virunga Nationalparks. Endnu flere mennesker og tungt udstyr i området kan i allerhøjeste grad true parkens prisbelønnede biodiversitet, som udover bjerggorillaer også omfatter elefanter, flodheste og den sjældne okapi. Ligeledes har det været på tale i regeringen at afvikle Virunga Nationalparks status som beskyttet område.

”Hvis den congolesiske regering gør alvor af deres tanker om at afvikle Virunga som nationalpark og fredet område, er det en trussel mod naturen og dyrelivet samt de mange mennesker, som er afhængige af parken. Det er ekstremt vigtigt, at vi får sat en stopper for udviklingen” siger Maj Manczak, seniorrådgiver for energi og skov i Afrika i WWF, som har ansvaret for WWF Verdensnaturfondens arbejde med Virunga.

Bjerggorillaer lever i sociale grupper og optællingens resultater tyder på, at de 400 bjerggorillaer i Bwindi Impenetrable Nationalpark danner 36 forskellige sociale grupper og 16 ensomme hanner. Ti af disse sociale grupper er vant til menneskelig tilstedeværelse på grund af enten turisme eller forskning.

Optællingen af bjerggorillaerne i Bwindi blev gennemført af Uganda Wildlife Authority med støtte fra l'Institut Congolais pour la Conservation de la Natur (ICCN) og Rwanda Development Board. Optællingen blev også støttet af det internationale Gorilla Conservation Programme (en koalition af African Wildlife Foundation, Fauna & Flora International og WWF), Max Planck Instituttet for Evolutionær Antropologi, Conservation Through Public Health, Mountain Gorilla Veterinary Project, Institute for Tropical Forest Conservation, og Dian Fossey Gorilla Fund International.


Denne optælling blev finansieret af WWF-Sverige med supplerende støtte fra Berggorilla & Regenwald Direkthilfe eV, Wildlife Conservation Society, og Max Planck Instituttet for Evolutionær Antropologi.

Dyr Gorilla Congo Skov Regnskov
Gorilla gorilla beringei Mountain gorilla Family at play Virunga National Park, Democratic Republic of Congo
© Martin Harvey / WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus