Danske milliarder kan sikre grønlandsk miljø | WWF Denmark

Danske milliarder kan sikre grønlandsk miljøNyhed lagt på den 21 januar 2013   |  
Blandt andet fjordene ved Nuuk kan i fremtiden danne rammen om råstofaktiviteter i Grønland
© Foto: WWF Verdensnaturfonden
Danske investeringsmilliarder kan hjælpe Grønland til at sikre, at udvindingen af landets råstoffer sker så miljømæssigt forsvarligt som muligt, mener WWF Verdensnaturfondens generalsekretær Gitte Seeberg

WWF Verdensnaturfonden ser et potentiale i, at et flertal blandt Folketingets partier nu ser ud til at være klar til at investere milliarder i udviklingen af den grønlandske råstofsektor ved at oprette et statsligt selskab i stil med Dong.

Det kan nemlig være til fordel for det sårbare arktiske miljø, forudser Gitte Seeberg:

- Jeg tror grundlæggende, at et dansk selskab vil være mere tilbøjeligt til at sikre miljøet end for eksempel et australsk eller kinesisk selskab. Vi har gennem Rigsfællesskabet nogle naturlige forpligtelser, der betyder, at et dansk selskab vil have andre interesser og prioriteter end blot bundlinjen, siger WWF Verdensnaturfondens generalsekretær Gitte Seeberg.

Grønland bestemmer selv
Hun understreger, at Grønland helt og holdent selv bestemmer, hvem man vil samarbejde med på råstofområdet, men at en dansk tilstedeværelse med økonomisk slagkraft vil betyde, at Grønland får flere alternativer at vælge imellem, når råstoffer skal hentes op af undergrunden.

- Det er afgørende, at et dansk selskab ikke bremser udviklingen i Grønland, men i stedet med sin blotte tilstedeværelse er med til at hæve overlæggeren og sikre, at væksten sker på de bedst mulige vilkår og med mindst mulig påvirkning af den arktiske natur til følge, siger Gitte Seeberg.

Hun mener også, at et Dong-lignende selskab har den fordel, at det kan sikre Grønland større skatteprovenu, fordi indtægterne fra kommende råstofaktiviteter med statslig indblanding ikke kan skjules i skattely.

Fra WWF Verdensnaturfondens side er man endelig glad for, at de danske parlamentarikere tilsyneladende er begyndt at give grønlandske forhold den opmærksomhed, de fortjener.

- Det er vigtigt, at det nu kommer handling bag ordene, og at der ikke kun bliver tale om indenrigspolitiske markeringer, siger Gitte Seeberg.
Blandt andet fjordene ved Nuuk kan i fremtiden danne rammen om råstofaktiviteter i Grønland
© Foto: WWF Verdensnaturfonden Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus