Miljøministre må samarbejde for at beskytte Arktis | WWF Denmark

Miljøministre må samarbejde for at beskytte ArktisNyhed lagt på den 05 februar 2013   |  
Gas Canada Arktis Klima
A flare test of a gas well is conducted in the Canadian Arctic, King Christian Island, Canada.
© National Geographic Stock/ O. Louis Mazzatenta / WWF
De arktiske landes miljøministre, der i dag mødes i Sverige, bør gribe chancen for at arbejde med naturbevarelse på tværs af regionens grænser, mener WWF.

- Da miljøministrene mødtes for to år siden i Grønland, blev der tid til nogle gode diskussioner, men i dag er det helt nødvendigt, at man når længere end bare snak. Ministrene skal forpligte sig til nogle projekter, der viser, hvordan de på tværs af landegrænserne vil samarbejde om at bevare økosystemerne i Arktis, siger Alexander Shestakov, der er leder af WWFs globale arktiske program.

Økosystembaseret forvaltning (EBM) er nøglen til en effektiv bevarelse af den arktiske natur, særligt fordi klimaforandringerne nu mere end nogensinde påvirker både dyreliv og befolkningen i Arktis, mener WWF.

Udgangspunktet for EBM er, at man i forvaltningen ser på hele økosystemet. Man ser for eksempel ikke alene på den fisk, der fanges, men på de samlede konsekvenser af fiskeriet for dette økosystem.

Klar opfordring
De arktiske lande bør anerkende, at såvel fiskebestande som arter som isbjørn og narhval ikke lader sig begrænse af nationale grænser. De er derimod en del af et internationalt og sammenhængende økosystem, som ikke udelukkende kan forvaltes og beskyttes med et nationalt fokus.

Arktisk Råd har en ekspertgruppe, der forsker i EBM i arktisk sammenhæng. Miljøministerne bør fremme dette arbejde og forpligte sig til at implementere EBM-tilgangen i pilotprojekter.

WWF opfordrer samtidig miljøministrene til at bekæmpe forurening affødt af klimaforandringerne. De såkaldte kortlivede klimakomponenter (SLFC) tæller sod og metan, og WWF foreslår en stribe tiltag, som kan sikre en helstøbt arktisk aftale, der reducerer udslippet af disse forurenende stoffer.

Læs WWFs fulde oplæg til ministermødet her 
Gas Canada Arktis Klima
A flare test of a gas well is conducted in the Canadian Arctic, King Christian Island, Canada.
© National Geographic Stock/ O. Louis Mazzatenta / WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus