Alt om Afrikas sorte næsehorn | WWF Denmark

Alt om Afrikas sorte næsehorn



Nyhed lagt på den 24 oktober 2013   |  
Sort næsehorn
© WWF / Helmut Diller
Næsehornet. Majestætisk og stærkt men alligevel sårbart. Krybskytteri og tab af levesteder truer næsehornet. Her er nogle fakta, der vil give dig et større kendskab til disse storslåede skabninger. 
Tusind tak for din støtte til WWF – og din hjælp til næsehornet.

Udseende og karakteristika

Næsehorn har store kroppe med korte kraftige ben. Det sorte næsehorn har to horn og en smal spids overlæbe, der stikker ud over underlæben. Overlæben er stærk og fleksibel og fungerer lidt ligesom en finger. Med overlæben kan næsehornet gribe fat om det mindste blad eller kvist – og den kan endda åbne bildøre ved hjælp af overlæben!

Det sorte næsehorn er cirka 1.40 – 1.70 meter målt over skulderen. De fleste næsehorn vejer over et ton – det samme som en lille bil. På trods af deres tyngde og størrelse er næsehorn hurtige dyr – de kan løbe op til 50 km/t.

Vilde sorte næsehorn bliver i gennemsnit mellem 30 og 44 år.

Næsehornets horn består af keratin – det samme som menneskers negle og hår. Hornet vokser hele næsehornets liv.

Næsehornet har et dårligt syn og er ikke i stand til at se en ubevægelig person, der står ca. 30 meter væk. Til gengæld er næsehornets hørelse og lugtesans særdeles veludviklet.

Næsehorn lever for det meste alene; bortset fra en hun med unge eller et par i parringshumør er det sjældent at se flere sammen. 

Føde

Næsehornet er vegetar. Hos det sorte næsehorn består kosten hovedsageligt at blade, planter, kviste og frugt. Næsehornet spiser oftest tidligt om morgenen og om aftenen.
Næsehorn kan klare sig i op til fem dage uden vand, hvilket gør det muligt for dem at overleve i meget tørre områder.

Levesteder

Det sorte næsehorn lever primært på den skovbevoksede savanne med både græs og træer. I dagens varmeste timer slapper næsehornet af, sover eller tager et mudderbad.
Mudderbade er en stor del af næsehornets liv. Mudderet køler og sænker kropstemperaturen i de varme timer. Endnu en fordel med mudder er, at det indtørrede mudder på næsehornets krop beskytter mod parasitter. Hvis der ikke er mudder at finde, må næsehornet nøjes med at rulle sig i støv.

Forplantning

Et sort hun-næsehorn får cirka en kalv med to eller tre års mellemrum. En næsehornskalv vejer omkring 40 kg ved fødslen, og efter bare tre dage kan den følge med moderen. Unge næsehorn dier hos deres mor i to år, inden de er vænnet fra, men de begynder at finde planteføde sammen med moren allerede et par uger efter fødslen. Mor og kalv bliver sammen i to-fire år, før der kommer en ny lille kalv.

Udbredelse

Størstedelen af sorte næsehorn lever i Sydafrika, Namibia, Zimbabwe og Kenya, men der findes også mindre grupper i Botswana, Tanzania, Zambia, Malawi og Swaziland.







Sort næsehorn
© WWF / Helmut Diller Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus