Rekordkøb giver andelsselskab skovførertrøje | WWF Denmark

Rekordkøb giver andelsselskab skovførertrøjeNyhed lagt på den 29 august 2014   |  
Soja Skov Brasilien Regnskov
Aerial view of an unpaved road dividing a soy (Glycine max) monoculture from the native Cerrado, in the region of Ribeiro Gonçalves, Piauí, Brazil.
© Adriano Gambarini / WWF-Brazil
I denne uge tog den dansk-svenske mejerigigant Arla Foods ansvar for sin andel af afskovning af tropiske skove i Sydamerika og Sydøstasien.

Ved at rekordkøbe halvdelen af de RTRS-kreditter, som er tilgængelige på markedet for ansvarligt produceret soja, er de nu godt på vej til at nå de mål om ansvarlighed, som de satte i februar – nemlig at købe kreditter fra Round Table on Responsible Soy (RTRS) svarende til 100 % procent af den soja, der anvendes i kvægfoder hos Arlas mælkeproducenter i Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien og Luxembourg.

Ifølge skovpolitisk medarbejder i WWF Verdensnaturfonden, Mie Oehlenschläger, er Arlas engagement i RTRS rigtig gode nyheder for skovene i lande som Argentina, Brasilien og Paraguay:

- RTRS er den bedste ordning på markedet, når målet er at sikre, at soja i dyrefoder ikke har været skyld i naturødelæggelser. Arla tager nu den globale førertrøje på og betaler den merpris, det uundgåeligt koster at sikre, at forbrugerne kan drikke mælken uden dårlig smag i munden.

- Arla er med til at opbygge den volumen i RTRS, som er alfa og omega, hvis ordningen for alvor skal have luft under vingerne. Vi håber, at det vil inspirere andre virksomheder i Landbrug & Fødevarer til lignende skridt.

I sidste uge offentliggjorde Arla Foods endvidere en erklæring om brugen af ansvarligt produceret palmeolie. Strategien er baseret på ordningen Roundtable on Sustainable Palmoil (RSPO). Palmeolie er en ingrediens, som findes i cirka hver tredje vare i supermarkedet, men det er også den primære årsag til at regnskoven bliver fældet i landet som Malaysia og Indonesien og i stigende grad også Afrika og Sydamerika. RSPO er ifølge WWF den mest anerkendte ordning på markedet i arbejdet for at sikre ansvarlighed i produktionen af palmeolie.

I den nye strategi garanterer Arla, at de i slutningen af 2015 har udskiftet al palmeolien i deres produkter, så det er ansvarligt produceret jævnfør RSPO’s standarder. De har endvidere forpligtet sig på at kortlægge deres leverandører med henblik på kun at købe fra dem, som performer bedst i forhold til at eliminere afskovning af blandt andet tørveskov fra deres forsyningskæde i 2017. Arla har endvidere udtalt opbakning til POIG, en gruppe af frontrunnere indenfor RSPO, som arbejder for at gøre standarderne i RSPO endnu bedre – uden at underminere den eksisterende ordning.

Arla går dermed foran i den trend, som WWF globalt set har været med til at starte - og som i sommer fangede an også i Danmark, da en række toneangivende virksomheder under DI Fødevarer samt supermarkederne lavede erklæringer om at lægge om til RSPO-palmeolie.

- WWF er godt tilfreds med tilfreds med indholdet af Arla’s palmeolieerklæring, og vi ser frem til at følge Arla's emplimentering af strategien, afslutter Mie Oehlenschläger.
Soja Skov Brasilien Regnskov
Aerial view of an unpaved road dividing a soy (Glycine max) monoculture from the native Cerrado, in the region of Ribeiro Gonçalves, Piauí, Brazil.
© Adriano Gambarini / WWF-Brazil Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus