Gennembrud: Nu kan isbjørne-DNA fastslås fra fodspor i sneen | WWF Denmark

Gennembrud: Nu kan isbjørne-DNA fastslås fra fodspor i sneenNyhed lagt på den 02 september 2014   |  
Isbjørnefodspor på Svalbard under forårsekspeditionen
© Foto Tom Arnbom, WWF
For første gang nogensinde er det lykkedes forskere at identificere isbjørne-DNA fra et fodspor i sneen. Det kan være nøglen til langt mere viden om isbjørnen

Franske forskere har i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden for første gang nogensinde isoleret DNA fra isbjørn fra et fodspor i sneen. Forskerne, der kommer fra det DNA-specialistselskabet SPYGEN, benyttede sig af indsamlede fodaftryk fra en ekspedition til Svalbard i foråret med deltagere fra WWF Verdensnaturfonden, Canon og det norske polarinstitut.

- Det er meget spændende resultater. Det er første gang, det er lykkedes at udvinde DNA fra en isbjørns fodspor. Faktisk fandt vi ikke kun isbjørne-DNA i sporet, men også spor fra en sæl og en måge. WWF’s forskerhold fortalte os, at den pågældende isbjørn netop havde fanget en sæl og at en måge var blevet set i samme område. Observationerne stemmer altså overens med oplysningerne fra DNA-prøverne, siger Eva Bellemain, projektleder hos SPYGEN.

I et foranderligt miljø som det arktiske er det en udfordring at indsamle aktuel information om bestanden af isbjørne – og det er også dyrt. Derfor bringer nyheden også stor glæde hos WWF Verdensnaturfonden, der arbejder for at sikre isbjørnens fremtid:

- Den nye metode kan blive et uvurderligt redskab i kampen for at bevare biodiversiteten i Arktis, siger programmedarbejder hos WWF, Arnaud Lyet, og fortsætter:

- Forskere benytter sig i dag ofte af teknikker, der er både dyre og forstyrrende for isbjørnen, når de indsamler information om bestande og bjørnenes størrelse og trivsel. Ved at indsamle DNA fra fodspor i stedet bliver det lettere at monitorere og bliver klogere på bestandene, siger Arnaud Lyet.

Inden man når så langt, er det dog nødvendigt at forbedre den nye DNA-teknik, så man kan få endnu større viden om isbjørne ud fra spor i sneen. Samtidig skal det undersøges om teknikken kan overføres til andre dyrearter, som det også er besværligt eller dyrt at opnå viden om.

Canon glæder sig over at have været med til at gøre en forskel med sit engagement i ekspeditionen:

- Den her opdagelse viser, at det kan betale sig at investere i forskning i Arktis og at forskningens resultater kan have potentialet til at skabe rigtig forandring, siger Susan Stuart, der er direktør for bæredygtighed hos Canon i Europa.
Isbjørnefodspor på Svalbard under forårsekspeditionen
© Foto Tom Arnbom, WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus