WWF kræver øjeblikkelig global handling: Golfmarsvinet – Vaquitaen - er tæt på udryddelse | WWF Denmark

WWF kræver øjeblikkelig global handling: Golfmarsvinet – Vaquitaen - er tæt på udryddelseNyhed lagt på den 17 maj 2017   |  
Golfmarsvinet, verdens mest sjældne hval, er i fare for at uddø.
© Marcelo Otero/Greenpeace
Der er mindre end 30 golfmarsvin tilbage i Den Californiske Bugt

WWF kalder til global indsats til bevarelse af golfmarsvinet - Vaquitaen  – som er i overhængende fare for at uddø.

Golfmarsvinet, der udelukkende lever i Den Californiske Bugt ud for Mexico, er verdens mest truede havpattedyr. Ifølge en netop frigivet WWF-analyse er en øjeblikkelig global indsats påkrævet, hvis golfmarsvinet skal overleve. Og der ikke skal ske uoprettelig skade på Den Californiske Bugt, som er på UNESCO’s liste over kulturarvssteder.

Den største trussel mod golfmarsvinet, verdens mindste hval, er fiskegarn, som bruges ulovligt til at indfange den store, truede fiskeart totoaba-fisken. Golfmarsvinet fanges som bifangst i forbindelse med totoaba-fiskeri. Typisk drukner golfmarsvinet i garnene.

Analysen viser, at den største trussel mod golfmarsvinet er det ulovlige garnfiskeri efter totoaba, som foregår med stormaskede garn. Stormaskede garn er særligt farlige for golfmarsvinene, ligesom det er tilfældet med vores hjemlige marsvin. Indtil slutningen af denne måned eksisterer der et 2-årigt generelt forbud mod brug af garn i alle fiskerier.

Analysen viser også, at dette midlertidige forbud indtil nu ikke har været håndhævet effektivt. Og det er en af hovedårsagerne til at bestanden af golfmarsvin er faldet med 90 procent i perioden 2011 til 2016.

- Vaquitaen blev opdaget for mindre end 60 år siden, og nu har mennesker bragt den til randen af udryddelse. Det rystende lave antal golfmarsvin viser, at vores indsats for den og dens levesteder har været alt for ringe. Med mindre vi handler øjeblikkeligt, risikerer vi at tabe golfmarsvinet for evigt, siger WWF Verdensnaturfondens generalsekretær Bo Øksnebjerg.

WWF: Gør forbud mod fiskenet permanent
WWF opfordrer den mexicanske regering til straks at gøre det midlertidige forbud mod brug af fiskenet permanent. Og fjerne alle efterladte fiskenet, de såkaldte spøgelsesnet. Samtidig bør der arbejdes intenst på at forsyne de lokale fiskesamfund med alternative fiskeredskaber, så de kan fiske efter andre arter og brødføde deres familier uden risiko for bifangst af golfmarsvin. Området byder nemlig ikke på mange andre arbejdspladser end fiskeriet.

Svømmeblæren fra totoabaen er en værdifuld delikatesse i Asien og særligt i Kina, hvor den tørrede svømmeblære kan indhente priser på over 130.000 kroner per kilo på det sorte marked. Totoabaen bliver transporteret fra Mexico til Kina via en illegal rute, der går gennem USA.

WWF opfordrer på den baggrund indtrængende de amerikanske og kinesiske regeringer til at samarbejde med Mexico for at få opsporet og standset de ulovlige transporter og de ulovlige totoaba-produkter.

- Kollektiv handling fra de mexicanske, amerikanske og kinesiske regeringer og verdenssamfundet er absolut påkrævet for at redde golfmarsvinet fra udryddelse og redde den enestående biodiversitet i Den Californiske Golf, siger fungerende generalsekretær for WWF-Mexico, Jorge Rickards.

Golmarsvinet kaldes også for ’Havets panda’ fordi den har sorte rande om øjnene – akkurat som pandaen.

Læs mere om WWF-kampagnen 'Red de sidste 30 golfmarsvin, verdens mest sjældne hval' her:
https://makeyourmark.panda.org/dk/vaquita
 
Golfmarsvinet, verdens mest sjældne hval, er i fare for at uddø.
© Marcelo Otero/Greenpeace Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus