Ny rapport: Enormt grønt potentiale i Uganda | WWF Denmark

Ny rapport: Enormt grønt potentiale i UgandaNyhed lagt på den 07 December 2015   |  
Solceller i Uganda
© Maj Manzcak
Uganda kan få næsten 100 procent af sin energi fra vedvarende energikilder i 2050, viser ny WWF-rapport.
 
Det afrikanske land Uganda kan allerede i 2050 være næsten uafhængig af fossile energikilder, viser en rapport fra WWF, der tager udgangspunkt i de energikilder, der allerede i dag er til rådighed.
 
Rapporten er den første af sin slags lavet for et afrikansk land syd for Sahara. Den præstenterer en slagplan, der muliggør en grøn omstilling, der vil betyde, at Uganda i 2050 kan få mere end 90 procent af sin energi fra vedvarende energikilder i 2050. Dette kan gøres samtidig med, at Ugandas skov bevares. Denne bliver ryddet i stor stil og vil forsvinde helt, hvis der ikke laves en plan for, hvordan energi produceres og forbruges både vedvarende og bæredygtigt i Uganda.
 
Den banebrydende rapport kommer ved indgangen til klimakonferencen COP21’s anden uge, hvor mandagens tema er vedvarende energi.

- I sidste uge fremlagde de afrikanske regeringsledere en plan for et gigantisk energiinitiativ, der kan omstille hele kontinentet. Denne rapport viser, at Uganda kan spille en stor rolle i at drive initiativet frem. Den understreger også den positive rolle som vedvarende energi kan spille i at bekæmpe fattigdom og øge energisikkerheden, siger Samantha Smith, leder af WWF’s globale klima- og energiprogram. 

- Et skifte til vedvarende energi handler ikke kun om at stoppe klimaforandringerne. Som rapporten viser, handler det også om at forbedre befolkningers sundhed, skabe job og øge fattiges adgang til energi. Det står helt klart, at lande som Uganda er klar til at føre an i Afrikas omstilling til vedvarende energi og Uganda vil slutte sig til et stigende antal af lande, der vælger vedvarende energi som deres primære energikilde, siger Stephan Singer, direktør for WWF’s globale energipolitik. 

- Mere end 90 procent af Ugandas befolkning er stadig afhængig af træ og trækul for at lave mad. Samtidig er adgangen til el-nettet meget lav både sammenlignet med andre afrikanske lande og det globale gennemsnit. Behovet for energi er voksende globalt og det gælder også i lande som Uganda, siger David Duli, der er leder af WWF’s kontor i Uganda. 

WWF Danmark arbejder i Uganda i samarbejde med private virksomheder, Danida og netværket Assess2Innovation med at efterprøve løsninger for vedvarende energi i områder af landet, som endnu ikke er på el-nettet.

- Det spændende ved at arbejde med vedvarende energi i et land som Uganda er, at deres energi-infrastruktur endnu ikke er særligt veludviklet. Det betyder, at landet skal foretage nogle store investeringer for at skabe den udvikling, der er så hårdt brug for. Ved at indtænke vedvarende løsninger på nuværende tidsdpunkt kan man skabe udvikling med de rigtige ressourcer fra starten af, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
 
Solceller i Uganda
© Maj Manzcak Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus