Danske pensionsselskaber investerer kul-sort | WWF Denmark

Danske pensionsselskaber investerer kul-sortNyhed lagt på den 08 December 2015   |  
Ratcliffe-on-Soar coal fired power station near Nottingham, UK, responsible for massive greenhouse gas emissions.
© Global Warming Images / WWF
Alle de store danske pensionsselskaber investerer i verdens mest klimabelastende kulselskaber, viser rapport fra WWF Verdensnaturfonden. Investeringerne er ikke kun skadelige for klimaet – de er også en dårlig forretning.

Verdens lande er samlet i Paris til det store klimatopmøde COP21 for at blive enige om, hvordan verden kan stoppe den massive udledning af CO2, der truer med at varme kloden op med langt over to grader. En del af løsningen på klodens overophedning er at flytte pensionskassernes milliardinvesteringer fra sort til grøn energi.

Men et kig på de 16 største danske pensionsselskaber viser, at der er lang vej igen. Samtlige af de undersøgte pensionskasser investerer fortsat i kulselskaber, der både skader klimaet og taber værdi. Aktiekurserne i kulselskaberne rasler ned, fordi prisen på kul er faldet markant de seneste år.

”Det er helt afgørende, at pensionsselskaberne lever op til deres ansvar og flytter deres investeringer fra sort til grøn energi. Det kan ikke være rigtigt, at danskernes optjente penge bliver brugt til at støtte en forurenende kulindustri, der ikke engang ser ud til at give overskud. Tværtimod kan vi jo se, at vores penge bliver mindre værd, når de bliver investeret i kulselskaber,” siger Gitte Seeberg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, der står bag rapporten ”Levn fra fortiden”.

Pensionsselskaberne holder ikke hvad de lover
Både PFA og Nordea Liv og Pension har tidligere lovet, at de ville begrænse deres investeringer i kul, men WWF’s rapport afslører, at begge pensionsselskaber fortsat investerer markant i kul. Nordea Liv og Pension er det pensionsselskab, der har investeret i flest kulselskaber, og PFA er det pensionsselskab, der investerer flest penge i kul. Oven i købet har PFA’s investeringer langt den største potentielle klimabelastning ud af de 16 undersøgte pensionsselskaber.

Det ser ud til, at pensionskasserne har sovet i timen. Kulaktierne rasler ned. Amerikanske kulselskaber har eksempelvis tabt omkring 80 % af sin markedsværdi i løbet af de seneste tre år, men der er kun enkelte danske pensionsselskaber, der har meldt ud, at de vil sælge deres kulaktier,” siger klimachef i WWF Verdensnaturfonden, John Nordbo.

Kontakt
Generalsekretær Gitte Seeberg træffes via journalist Cecilie Weinholt på 3176 1200 eller c.weinholt@wwf.dk.
Klimachef John Nordbo træffes på 2134 2292 eller j.nordbo@wwf.dk
Ratcliffe-on-Soar coal fired power station near Nottingham, UK, responsible for massive greenhouse gas emissions.
© Global Warming Images / WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus