Ny rapport: Koteletten skader regnskoven | WWF Denmark

Ny rapport: Koteletten skader regnskovenNyhed lagt på den 19 januar 2014   |  
Soja Skov Brasilien Regnskov
Aerial view of an unpaved road dividing a soy (Glycine max) monoculture from the native Cerrado, in the region of Ribeiro Gonçalves, Piauí, Brazil.
© Adriano Gambarini / WWF-Brazil
Den globale sojaproduktion er mere end fordoblet i løbet af de sidste to årtier. Sojamarker fortrænger i stor stil regnskovens sjældne dyr og oprindelige folk - og den ender i det danske svinekød i supermarkedets kølemontrer.

Dette og meget andet kan man læse om i WWF's nye rapport om sojaens udbredelse og konsekvenser for skovområder, dyrearter og mennesker i særligt Sydamerika.Dermed er rapporten et rigtig godt sted at starte, hvis man vil blive klogere på, hvilke konsekvenser ens svinekotelet har haft på den anden side af jordkloden. 

I følge generalsekterær i WWF Verdensnaturfonden, Gitte Seeberg, er rydningen af tropiske skovområder som følge af soja noget, danske aktører skal tage ansvar for:

- Ansvarlighed stopper ikke ved landegrænsen. Den nye rapport fra WWF slår fast, at problemet med soja, der rydder skov i Sydamerika, er så stort, at danske politikerne og svineproducenter ikke længere kan sidde det overhørigt med god smag i munden. Den dokumenterer i bund og grund, at der i dag ikke meget dansk over en dansk gris.

Rapporten fremhæver, hvordan og hvorfor arealet, som er afsat til dyrkning af soja, er steget 10 gange i løbet af de sidste 50 år - og forventes at blive fordoblet igen i 2050. Omkring 46 millioner hektar, et område væsentligt større end Tyskland, er afsat til dyrkning soja i Latinamerika. Der er ofte tale om uerstattelige naturområder.

Den hurtige vækst i efterspørgslen efter  soja til dyrefoder er en vigtig drivkraft for skovrydning og degradering af skove, savanner og græsarealer som Amazonas, Cerradoen og Chacoen. Disse områder rummer en række sårbare arter - herunder blandt andet jaguaren. 

Du kan hente WWF's nye rapport her på siden.

Soja Skov Brasilien Regnskov
Aerial view of an unpaved road dividing a soy (Glycine max) monoculture from the native Cerrado, in the region of Ribeiro Gonçalves, Piauí, Brazil.
© Adriano Gambarini / WWF-Brazil Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus