Victoria Falls nyt beskyttet vådområde | WWF Denmark

Victoria Falls nyt beskyttet vådområdeNyhed lagt på den 02 februar 2016   |  
Victoria Falls er nu et af syv officielt beskyttede vådområder i Zimbabwe.
© Luc Deslarzes/WWF-Canon
Af Siri Dannesboe

Der findes nu over 100 millioner hektarer vådområder over hele verden, som er beskyttet af Ramsar-konventionen. Inklusive syv nye Ramsar-områder i Zimbabwe. Heriblandt verdensberømte Victoria Falls.

Nyheden om beskyttede vådområder i Zimbabwe falder sammen med ”World Wetlands Day” i dag. 
 
Beskyt vådområder, beskyt mennesker
’World Wetlands Day’ skal fremhæve betydningen ved vådområderne, og dette er især aktuelt, fordi vandkriser ligger i top tre over globale risici - ifølge World Economic Forums  ’Global Risk Report 2016’.

Vandkriserne har en væsentlig betydning for levevilkårene for de mennesker, som bor ved vådområderne, og det er netop, hvad dette års ’World Wetlands Day’ fokuserer på. Et eksempel er Lake Chivaro i Zimbabwe. For indbyggerne i landets hovedstad Harare, er søen den vigtigste kilde til vand.

- Med ’World Wetlands Day’ minder vi folk om, at vand ikke kommer fra en hane. Det kommer fra sunde økosystemer i vådområder, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

- Når man tænker på, at milliarder af mennesker er afhængige af disse områder, kan vi i WWF Verdensnaturfonden kun glæde os over, at de syv nye områder er kommet med ind under Ramsar-konventionen. Mennesker får mad, vand og deres levebrød fra vådområderne. Verdens ledere diskuterer, hvordan man kan afskaffe fattigdom, stoppe sult og skaffe rent vand. Men hvis man sørger for at beskytte vådområderne, har man allerede gjort meget for at bidrage til menneskers trivsel, siger Gitte Seeberg.

Nu 2.200 Ramsar-vådområder
Det er lykkes at få tilføjet vådområderne vha. tæt samarbejde imellem WWF, Ramsar-konventionen og Zimbabwes regering.

Områderne inkluderer bl.a. verdens største vandfald, Victoria Falls, og det urbane vådområde i Harare. De største trusler er forurening, ulovlig skovhugst og byggeprojekter.

- Ramsar-konventionen glæder sig over, at de første syv vådområder i Zimbabwe er blevet udpeget. De bringer antallet af Ramsar-beskyttede vådområder op på over 2.200 rundt om i verden. Alle har international betydning. Dette er et eksempel på, hvor vigtigt samarbejde med verdensomspændende NGO’er som WWF er, siger Ania Grobicki, fungerende generalsekretær i Ramsar-konventionen.

FAKTA:
Ramsar-konventionen:
Er en international organisation, som arbejder på at beskytte vådområder rundt om i verden. Samtidig vil de forbedre levevilkårene for de mennesker, som bor ved dem. Den blev stiftet i 1971 i Ramsar i Iran.

Vådområder:
Et vådområde fungerer som en gigantisk svamp, der suger regnvand og langsomt slipper det med tiden. Vådområder er de mest biologisk mangfoldige økosystemer på kloden og er samtidig et naturligt kloaksystem. Det er de fordi, de optager kemikalier, filtrerer forurenende stoffer og bundfald og uskadeliggør bakterier.
Antallet af vådområder er faldet med omkring 71 procent siden år 1900.

Støt WWF's arbejde for naturen: Bliv medlem af WWF.
Victoria Falls er nu et af syv officielt beskyttede vådområder i Zimbabwe.
© Luc Deslarzes/WWF-Canon Forstør
Gitte Seeberg
© Kim Vadskær Forstør
Victoria Falls, Zimbabwe.
© Martin Harvey/WWF Forstør
Regnbue over Victoria Falls, Zimbabwe.
© Jonathan Adams/WWF-US Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus