Bjørnepatruljer sikrer isbjørne og mennesker | WWF Denmark

Bjørnepatruljer sikrer isbjørne og menneskerNyhed lagt på den 22 august 2014   |  
Isbjørn
© Steve Morello / WWF
Fire russiske landsbyer i Arktis har her i august fået besøg af otte isbjørne, der var på jagt efter føde. WWF er taget ud for at holde mennesker og bjørne på sikker afstand af hinanden.

Forestil dig scenariet: Du vågner om morgenen, går ud på badeværelset for at tage et bad og ser en isbjørn stirre på dig gennem vinduet! For WWF er det vigtigt, at hverken mennesker eller bjørne lider skade ved sådanne møder.

Sådan skræmmer man en isbjørn væk
Ifølge Victor Nikiforov, der er leder af WWF Ruslands isbjørnepatruljeprojekt, er løsningen på sådan en situation at vise bjørnene, at menneskelige bebyggelser er farlige.

For at gøre det, skræmmer de lokale WWF bjørnepatruljer bjørnene væk ved at vifte med lange pinde og ramme dem med gummikugler. Men bare rolig: gummikuglerne skader ikke bjørnene. For dem er det bare et irritationsmoment, der føles som at blive slået med en ært. Men de forstår, at stedet er underligt og usikkert og foretrækker at gå deres vej, forklarer Nikiforov

Eksperter fra WWF Rusland har sammen med de lokale myndigheder besøgt fire arktiske landsbyer, der her i august har haft besøg af en stribe isbjørne. Nogle gange har sådanne besøg tragiske resultater, og enten dyr eller mennesker kommer til skade. Derfor gav WWF’s team gode råd til, hvordan man håndterer en isbjørn, der nærmer sig.

Det bedste er helt at undgå sammenstødet, men hvis det værste sker, og bjørnen allerede er tæt på, kan en solid kæp redde dit liv.

- Når der er en risiko for at møde en isbjørn, skal du altid have en lang tyk pind med dig. Hvis en bjørn nærmer sig, og det er for sent at gemme sig, kan kæppen redde dit liv, siger Victor Nikiforov og forklarer:

- Først vil bjørnen måske lade som om den angriber dig uden egentlig at gøre det. Det kalder man et falskt angreb. Når det sker, skal man ikke vente på det rigtige angreb. Placer i stedet pinden, så den hænger over bjørnen, men slå ikke. Som regel skræmmer det bjørnen, så den går.

Indsatsen kom frem i tide
WWF vil i samarbejde med de lokale myndigheder lave en brochure til de lokale samfund med tips til, hvordan man undgår isbjørne, og hvordan man skræmmer dem væk.

Efter WWF’s besøg i de fire landsbyer viste det sig, at besøgene kom lige i rette tid. Kort efter teamet tog af sted, var der isbjørne, der nærmede sig en af bygderne. Denne gang forblev både mennesker og bjørne i god behold, fordi isbjørnepatruljen skræmte dyrene væk med gummikugler.
Isbjørn
© Steve Morello / WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus