Det kan du gøre | WWF Denmark

Hvad kan jeg gøre?

© Bjorn Holland

LAV BÆREDYGTIGE FORANDRINGER I DIN LIVSSTIL

© © Martin Harvey / WWF

Du kan ændre din kost


En af de bedste ting, du kan gøre for planeten er at ændre, hvad du spiser. Ved at spise en sund kost med mindre kød og flere plantebaserede produkter, mindre madspild og kun fisk fra bæredygtige fiskerier, så er du aktivt med til at beskytte planeten. 

Læs omkring fødevarer betydning for planeten.
© N.C. Turner / WWF

Du kan ændre, hvad du køber

Gå efter FSC-mærket, når du køber træ- og papirprodukter. I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere og så sikrer FSC, at skovdriften tager hensyn til skovens biologiske mangfoldighed samt at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og en rimelig løn. 

Læs mere om FSC-træ her.
© © Edward Parker / WWF

Du kan købe bæredygtige fisk og skaldyr

Hold øje med bæredygtige certificeringer på de produkter du køber, så kan du kan undgå at dit forbrug belaster naturens ressourcer. Gå efter det blå MSC-mærke, når du køber fisk. Det er på nuværende tidspunkt din bedste garanti for, at du køber bæredygtigt fanget fisk og skalddyr. Du kan også gå efter det turkise ASC-mærke, så du er sikker på, at du køber miljøcertificeret fisk fra opdræt.

Find WWF's fiskeguide til bæredygtige fisk her
© © Alain Compost / WWF

Du kan passe på regnskoven

Palmeolie er i en bred vifte af produkter. Alt fra din nutella til din sæbe i badet. Derfor er det vigtigt, at du kigger efter RSPO-mærket. Det betyder nemlig, at etableringen af oliepalmeplantager sker på en ansvarlig måde. Et af de vigtigste kriterier er, at man ikke må rydde områder med høj biodiversitet, herunder truede dyre- og plantearter, eller skrøbelige økosystemer.

Læs mere om ansvarligt produceret palmeolie
© Georgina Goodwin / Shoot The Earth / WWF-UK

Du kan begrænse dit plastikforbrug

Reduce, reuse, recycle siger man på engelsk. Det gælder også på dansk. Du kan begrænse mange skader på naturen ved at tænke over dit plastikforbrug. Både hvad angår dyr, der bliver viklet ind i plastik og mikroplastik, der ender i den mad, vi spiser. Sørg derfor for altid at have din egen flaske med og en rygsæk eller mulepose, så du slipper for at plastikposerne. Og husk så, at det altid er OK, at sige nej tak til engangsplastik.


Læs mere om WWF's plastikarbejde her
© National Geographic Stock/ Sarah Leen / WWF

Du kan skifte til grøn energi

Vær med til at kæmpe mod klimaforandringerne og vær med i kampen for mere frisk luft! - Skift brugen af  fossile brændsler ud med vedvarende energi. Du kan for eksempel skifte til elbil og sætte solceller op på dit hus.

Læs mere om WWF's klimaarbejde.
© Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Du kan stille flere spørgsmål

Din stemme er et magtfuld! Vær med til at efterspørge natur-venlige produkter. Stil krav til dit supermarked ved at skrive til dem og kræve, at de kun sælger produkter med palmeolie, hvor produktionen af olien ikke har været med til at rydde værdifulde skovområder. Læs mere om bæredygtig produktion af palmeolie her

Du kan også stille krav til din fiskehandler. Brug WWF's Fiskeguide, når du handler fisk og skalddyr.
© Torben Mayer/Fiskeri- og Søfartsmuseet

Du kan udforske og beskytte naturen lokalt

Brug naturen i dit lokalområde og støt lokale initiativer til at bevare natur og vilde dyr. Det kan være alt fra affaldindsamlinger på stranden til at etablere haver inde i byen. 

Læs for eksempel om WWF's aktuelle kampagne for at rense danske strande for plastik.