Plastik | WWF Denmark

Født med plastik!

Plastikforurening er en af de største trusler mod klodens natur og dyreliv. Dyr risikerer at blive viklet ind i plastik, så de ikke kan komme fri eller bliver kvalt. Samtidig dør mange dyr af sult, fordi de forveksler plastik med mad - et problem som er udbredt hos en række havfugle, havpattedyr, skildpadder, fisk og hvirvelløse dyr.

Selv helt små mikroplastikpartikler kan optages i blodomløbet og lagres i kropsvæv hos både dyr og mennesker. Derfor er plastik i naturen et kæmpestort problem, som skal løses hurtigst muligt!

© WWF

Nyopdaget art allerede forgiftet med plastik

Senest har en gruppe forskere med støtte fra WWF i klodens fjerneste afkrog – Marianergraven på 6.900 meters dybde - opdaget en helt ny tangloppe-art. Undersøgelserne af arten viste, at den allerede var forgiftet med plastik, da man kunne finde plastiktypen polyethylenterephthalat (PET) i dens krop - et stof der findes i en række almindeligt anvendte husholdningsartikler, såsom vandflasker og træningstøj. Den nyopdagede art er derfor officielt blevet navngivet Eurythenes plasticus efter den plastik, den har i kroppen.

  

BLIV HAVPARTNER NU

Skriv under for at fjerne plastik fra naturen

Fundet af plastik i helt nye arter på et så ufremkommeligt sted viser, at vi er nødt til at få styr på vores plastikforurening. Hvert år ender otte millioner tons plastik i havet til fare for både havskildpadder, fugle, fiske og mange andre dyr, der enten spiser plastik eller bliver kvalt i den.

Du kan være med til at stoppe vanviddet. Gør som mere end 1,6 millioner naturelskere over hele verden allerede har gjort og skriv under på, at FN skal lave en bindende aftale om at stoppe udledning af plastik i verdenshavene inden 2030.

Sådan arbejder WWF Verdensnaturfonden med plastik

- Vi samler plastikaffald op fra havet og strande i f.eks. Afrika, Asien og Stillehavet.

- Vi arbejder på at skabe fokus på konsekvenserne af vores plastikforbrug ved at dokumentere skaderne og promovere løsninger.

- Vi rådgiver politikere og andre beslutningstagere herhjemme til at skære ned på unødvendig plastik og tænke plastik som ressource i den cirkulære økonomi.

- Vi arbejder for at indgå en global forpligtende aftale om at stoppe udledning af plast til havet.

- Vi laver transformerende partnerskaber med virksomheder, der arbejder med en bæredygtig strategi for at sænke deres plastik-fodaftryk. Vi har fx indgået samarbejde med Salling Group (Netto, Føtex og Bilka), hvor et af initiativerne er pant på plastikposer og rådgivning om bæredygtig brug af plast i detailhandlen.

Artikler om plastik

WWF: Der er mikroplast på 5 ud af 6 strande i Danmark

Resultaterne af den landsdækkende undersøgelse, som WWF Verdensnaturfonden iværksatte tidligere i september måned, ligger nu klar. Med hjælp fra ...

23 sep 2019 Læs mere »

Naturorganisationer afleverer løsninger på plastikproblemer til politikere

I dag modtager politikere på Christiansborg en række fælles anbefalinger til løsninger på plastikudfordringerne fra WWF Verdensnaturfonden, Plastic ...

19 sep 2019 Læs mere »

Danske strande bliver undersøgt for mikroplast

De danske strande bliver undersøgt for mikroplast. WWF Verdensnaturfonden står for den landsdækkende undersøgelse, som de laver sammen med Netto og ...

02 sep 2019 Læs mere »