Valget 2019 | WWF Denmark

Folketingsvalget 2019

Jorden har brug for din stemme!

Verdens førende forskere har for nyligt givet kloden den ultimative dom i en FN-rapport:

1 million arter står til at blive udryddet og naturen forsvinder.

Naturen er ikke kun køn eller fascinerende. Den skaffer dig også mad, medicin, drikkevand og luft til at trække vejet. Uden naturen er der intet liv for os mennesker. Og naturen har brug for din hjælp! 

Aldrig før har klima og natur fyldt så meget i en valgkamp som nu. Det er vi selvfølgelig rigtig glade for i WWF, hvor vi hver dag kæmper for at redde naturen og dyrene. 

Vi vil gerne dele ud af vores viden og hjælpe dig med at få øje på de vigtigste grønne løsninger. Du kan starte med at se vores tre vigtigste emner på siden herunder - og så kan du følge vores panda-rating af politikernes forskellige grønne udmeldinger løbende under valget.

Vi står midt i en naturkrise og overfor det vigtigste valg nogensinde. Vil vi være dem, der kørte naturen ud over kanten, eller vil vi lave en New Deal for Nature?

Valget er dit! 

3 løsninger fra WWF

© Rosa Merk / WWF

Klima-handling NU!

Klimaforandringerne presser vores natur og vilde dyr.

1 million arter er i fare for at uddø og naturen forsvinder, viser helt nye rapporter fra FN.

En klode i balance er afgørende for vores eksistens. Derfor skal den danske klimaindsats tænkes ind i al politik fremover. 

  
Vi skal have:

  • En klimalov NU!
  • Bindende klimamål, der lever op til Paris-aftalen.
  • Danmark tilbage i den grønne førertrøje.
© Jonas Harild

Mere vildt, skov og hav

Vi har under to procent ægte vild natur i Danmark – på land. I havet har vi stort set ingen vild natur.

Danmark er den internationale bundskraber, når det handler om beskyttede naturarealer, hvor naturen får lov at være i fred.

I havet er der ingen områder, hvor havnaturen ikke bliver påvirket af mennesker. Det skader livet i havet – og i længden de fiskere, der skal leve af store og sunde fiskebestande.


Vi skal have:

  • Mere plads til vild og urørt natur på land.
  • Prioritering af hensynet til biodiversitet i dansk lovgivning.
  • Urørte havområder.
© Georgina Goodwin / Shoot The Earth / WWF-UK

Stop rovdrift på verdens natur

Lige nu driver vi rovdrift på klodens ressourcer. Vi står over for mangel på drikkevand, luftforurening, afskovning, tab af biodiversitet og sammenbrud i fiskebestandene.  

Det vigtigste er, at vi passer bedre på verdens pressede skove og naturområder. I Danmark har vi et stort ansvar for de mange ressourcer, vi trækker ud af jordens rigdomme år efter år. Hvis alle mennesker i verden havde samme årlige forbrug som en dansker, så ville der være brug for 4,2 jordkloder for at dække forbruget af naturressourcer. Det kan vi godt gøre bedre.


Vi skal have:

  • Stop for global afskovning.
  • Krav til bæredygtig produktion hos virksomheder og stat.
  • Et lavere globalt fodaftryk.

Panda-ratings i valgkampen

Hvor grønne er vores politikere egentligt?

Det er tid til et Panda-Tjek 🐼 af politikernes grønne udspil her under valgkampen. Hvad har politikerne sagt under valgkampen - og hvor glad er Panda egentligt for det? Måske vil noget af det være overraskende for dig?

 

© WWF

WWF giver Det Konservative Folkeparti en super glad Panda-smiley fordi: En klimalov er det eneste rigtige for klimaet. WWF og 10 andre organisationer startede et borgerforslag for en klimalov her i starten af året

I skrivende stund har 67.979 danskere skrevet under på, at de også ønsker, at Danmark skal have en klimalov. Med en klimalov kommer hensynet til klimaet til at være en del af de danske beslutninger fremover. Det er jo det eneste rigtige at gøre, hvis vi skal nå at bremse klimaforandringerne i tide.

© WWF

WWF giver Socialistisk Folkeparti forslag om årlige delmål for klimaet og en klimabudgetlov en glad Panda-smiley fordi: High-five for SF’s høje klimaambitioner og for at sætte pres på Socialdemokratiets tilslutning til en ambitiøs klimapolitik.

I praksis kan årlige delmål dog lede til knapt så optimale og forhastede tiltag (fx køb og annullering af klimakvoter ved budgetårets udgang). En bedre løsning er muligvis at operere med vejledende årlige delmål, der kan supplere de femårige bindende mål. Dog ingen tvivl om, at SF har ret i deres forståelse af, hvor vigtigt klimaet er.

© WWF

WWF giver Dansk Folkeparti en vred Panda-Smiley fordi: Danskerne har sat klima øverst på dagsordenen, fordi de ved, at vi har skabt nogle massive klima-problemer på kloden. Dem er vi nødt til at løse - og her spiller også det danske landbrug en vigtig rolle. Der er på ingen måde tale om hysteri her.

© WWF

WWF giver Venstre, Danmarks Liberale Parti, en mellemfornøjet Panda-smiley fordi: Det er fint, at Venstre har nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan den grønne omstilling af bilpakken bedst realiseres.

Men det er kritisabelt, hvis arbejdsgruppen bliver en sovepude for Venstre og en måde at sylte spørgsmålet om grøn omstilling af transportsektoren til efter valget. Ligeledes er det kritisabelt, at arbejdsgruppen skal arbejde ud fra en underlæggende forudsætning om, at udrulningen af elbiler ikke må kosten statskassen én krone. Grøn omstilling er ikke gratis og kræver politisk prioritering.

© WWF

WWF giver Socialdemokratiet en super glad Panda-smiley fordi: Ja! Vi står jo midt i en biodiversitetskrise, og det er så vigtigt, at en statsministerkandidat omtaler det og kommer med konkrete løsninger, der kommer naturen og arterne til gode.

I WWF kæmper vi netop for mere vild og urørt natur samt sammenhængende områder, hvor naturen og de vilde arter har plads til at leve. Vi håber, at Mette Frederiksen vil holde fast i de her vigtige beslutninger, hvis hun ender med at blive Danmarks nye statsminister.