Ny undersøgelse: FSC certificering skaber bedre skove i Tanzania | WWF Denmark

Ny undersøgelse: FSC certificering skaber bedre skove i TanzaniaNyhed lagt på den 01 juli 2015   |  
Landsbymøde facilteret af WWFs project officer Ruvuma
© Maj Manczak
FSC-certificering er det stærkeste redskab når skove skal drives med bedst muligt hensyn til naturen og sociale vilkår. Det viser en ny undersøgelse, der sammenligner skovens træsammensætning, forvaltning og økonomiske resultater fra FSC-certificerede landsbyskove i Tanzania med ikke-certificerede skove.

FSC-skove har bedre skovstruktur, en passende tilvækst af nye træer og færre tilfælde af skovbrande end andre skove, der ikke er FSC-certificerede. Samtidig viser undersøgelsen af landsbyskovene i Kilwa-regionen i Tanzania, at certificerede skove skaber bedre økonomi og forvaltning i lokalsamfundet.

”Vi er super glade for, at det nu er videnskabeligt dokumenteret, at WWF Verdensnaturfondens arbejde med FSC i Tanzania gør en forskel for naturen og de fattige mennesker, som er afhængige af skovens ressourcer.  For at den positive udvikling kan forsætte, er det afgørende, at der ikke fældes flere træer end der kan nå at regenerere. Samtidig er det vigtigt at sikre lokale mænd og kvinders fortsatte motivation for at passe på skovene,” siger Maj Manczak, WWFs senior skovrådgiver for Afrika og Asien.   

Undersøgelsen viser, at træ fra de certificerede skove sælges for 138 USD per kubikmeter mens træ fra ikke-certificerede skove kun sælges for 100 USD per kubikmeter. De gode resultater betyder også, at de FSC-certificerede skove vokser. I 2011 var der én FSC landsbyskov (454ha) og ved udgangen 2014 var der 11 FSC landsbyskove i Tanzania (107,963 ha). 

Der er stor interesse blandt andre landsbyer i det sydlige Tanzania i at få deres landsbyskove certificeret.  WWF er gået sammen med to lokale organisationer MCDI og MJUMITA om at udbrede de gode erfaringer til Rovuma regionen – et område på grænsen til Mozambique, hvor de kæmper mod illegal tømmerhandel. 

Hos FSC Danmark er man også glade for resultatet af den nye undersøgelse. Sekretariatsleder i FSC Danmark, Loa Dalgaard Worm, siger:

 ”Det er ekstremt vigtigt for vores arbejde, at der kommer fakta på resultaterne af FSC-certificering. Vi har jo netop til formål at fremme miljømæssige og sociale vilkår, så den her undersøgelse viser, at vores arbejde også giver mening i praksis. Skovene i Tanzania er under ekstremt pres og det er afgørende, at vi bruger alle redskaber, herunder certificering i forsøget på at stoppe afskovning og degenerering af de lokale skovområder. WWFs arbejde for skovene i Tanzania er af stor betydning og vi er glade for, at FSC-certificering er en del af det arbejde,”  siger Loa Dalgaard Worm.
 

Certificering som et centralt redskab

Østafrika, der også inkluderer Tanzania, er et af de 11 områder i verden, hvor man forventer størst afskovning frem til 2030 under et business-as-usual scenarie. Det viser en anden en ny rapport fra WWF. Illegal tømmerhandel, behovet for landbrugsjord og trækul til den hurtigt voksende befolkning udgør de største trusler mod skovene i Tanzania. WWF arbejder bl.a. med at afhjælpe den illegal tømmerhandel ved at promovere modeller for bæredygtig skovdrift. WWF anser FSC som den bedste nuværende certificeringsordning, der giver sikkerhed for at skoven er drevet miljømæssigt og social ansvarligt.
 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen blev foretaget i Kilwa distriktet i Lindi Regionen. Seks skove og fire landsbyer er udgangspunkt for dataen; to FSC-certificerede, to offentlige  og to statsdrevne. Man har blandt andet målt på områdernes træer pr. Ha, areal, volumen og antal brande. 

Undersøgelsen er udført af Department of Ecology and Natural Resources Management, Faculty of Environmental Sciences and Technology og Norwegian University of Life Science. 

Hent artiklen her (pdf.).
Landsbymøde facilteret af WWFs project officer Ruvuma
© Maj Manczak Forstør
Lokal træfælder, Kilwa Tanzania.
© Karoline Rahbek Forstør
Ruvuma Landscape
© Maj Manczak Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus