Dykkerturisme med positive sidegevinster | WWF Denmark

Dykkerturisme med positive sidegevinsterNyhed lagt på den 01 oktober 2011   |  
Tanzania Østafrika Afrika
The east coast of Zanzibar A prime site for tourism development Tanzania
© Meg Gawler / WWF
Det er morgen ved Tofo Beach i Mozambique. Et par fiskere skubber deres småbåde ud, men de fleste skibe på den brede sandstrand er dykkerbåde. De mange små ressorts i bugten er fyldt med velbetalende, vandglade mennesker, for Tofo er et globalt hot spot for store havdyr som mantaer og hvalhajer. Her er det lykkes at kombinere turisme med lokal udvikling, undervisning og forskning, som turister også kan deltage i.

Af Journalist Ulla Lund og fotograf Peter Hauerbach

Bare endnu en almindelig dag på kontoret er en talemåde. Men det passer fint med virkeligheden ud for Tofo Beach, hvor vi dykker ned til revet, der går under navnet ’The Office’ for at opleve det kulørte hverdagsliv. Bådens passagerer ruller en efter en baglæns fra båden og glider ned til 23 meter mellem spredte koralformationer. Trods mange alger i vandet – som er mad for havlivet og årsagen til det overdådige marine liv netop ved Tofo – åbner der sig under havoverfladen en verden i de mest utrolige farver og former: Store napoleonsfisk, skorpions- og englefisk svømmer omkring, og hvidtippede revhajer cirkler rundt lidt længere væk.

Mantaforsker for en dag

Pludselig viser en enorm sorthvid plettet skygge sig; En gigantisk manta svæver ind i mit synsfelt.
Denne enorme rokke har professor Andrea Marshall i 2009, på grundlag af års research fra Tofo, fået anerkendt som en selvstændig art. Det dragelignende havdyr har et vingefang på over syv meter og bevæger sig meget mere rundt end den mindre art Alfredi. Mantaen danser i vandet, mens morgenens dykkere prøver at komme på ’skudhold’ og fotografere. Billederne skal bruges til at genkende de forskellige individer: Dagens pletskud skal indgå i verdens største fotodatabase over mantaer, der findes her hos forskningsinstitutionen Megafauna i Tofo.

Med tomme luftflasker men indvendigt fyldt af det fantastiske undervandsmøde skyder vi op mod overfladens tropesol. På vejen hjem vinker vi til fiskerne, som stryger hjemad for fulde sejl med deres bytte i form af friske fisk. Vores bytte er i kameraerne.

Det perfekte møde med havdyrene

Andrea Marshall, der går under tilnavnet ’Mantadronningen’, har i over et årti bidraget til forskning om mantaer, som der er meget lidt viden om. Hendes partnere på stedet koncentrerer sig i stedet om hvalhajer, hvaler og havskildpadder. Megafauna har været med til at gøre Tofo-strædet kendt som et usædvanligt og vellykket miks af et globalt anerkendt dykkersted og turistdestination - suppleret af forskning og undervisning af lokale og turister om det unikke havmiljø.
Efter dagens dyk præsenterer Andrea Marshall sit ugentlige powerpoint-show om havlivet ved Tofo. Hun kom hertil for 11 år siden som Ph.d studerende og blev så betaget, at hun slog sig ned, dannede Megafauna og har viet sit liv til at forske i og beskytte mantaer.

”Tofo har den største bestand af mantaer og er eneste sted i verden, hvor man så let kan opleve begge arter af mantaer samtidig,” fortæller forskeren begejstret og fortæller videre:

”I forhold til deres størrelse, har mantaer den største hjerne blandt fisk. De kan dykke over en kilometer ned og gigantmantaerne kan i løbet af et døgn bevæge sig hundrede kilometer omkring.”

Megafauna tager også turister med ud og underviser dem og skolebørn i, hvordan man beskytter havmiljøet. De har også forsket i, hvordan mødet mellem turister og hvalhajer bedst foregår: Det skal kun ske med en båd tæt på hvalhajerne og med højst ti turister i vandet af gangen.

Dykkerstederne ved Tofo har ud fra forskningen nu opstillet præcise regler for, hvordan dykkere og snorklere skal opføre sig, når de er tæt på fisk, mantaer, hvalhajer, hajer, hvaler og havskildpadder.

Win win for livet langs kysten

Inden næste dags dyk, ser vi igen informationsvideoen om god marin turistopførsel, før det går ud i det oprørte hav. Båden bumper halvanden time til Manta Reef og Gigant Castle, der ligger på mantaernes rute mod en af de fem rensestationer på disse kanter. De enorme mantaer valfarter til havet ud for Tofo, fordi stedet fungerer som en naturlig rensestation for større fisk og havdyr. De små rensefisk, der lever her, stiller deres sult på de størres irriterende parasitter. En stor grøn stor havskildpadde er færdig med sin behandling og gnasker løs af koralrevet. Og ud af det blågrønne dyb svæver flere mantaer forbi. I korte sekunder fylder de hele nethinden, inden de graciøst nærmest flyver videre.

Rensestationerne skaber en win win situation for både de store havdyr, rensefisk, dykkerturister og dermed også lokalbefolkningen langs kysten. Turisme er i dag største indtægtskilde i Tofo, og de lokale supplerer fiskeriet med også at hive turister i land - tage dem på ture, sælge fisk til gode priser til ressorts og restauranter, eller ved at arbejde både her og i områdets dykkervirksomheder. En af dem er fiskeren Julio.

”Mine fisk kan få familien til at overleve, men heller ikke mere. Nu har jeg udvidet min mark, fordi hotellerne køber kassava, og min kone sælger det på markedet,” fortæller han. Kasavaen dyrker Julio ved siden af sin hytte i Bamboo Village, et kvarters gåtur fra markedet i Tofo – ad grussti og forbi børn, som gnasker friske sukkerrør.

Næsten ingen lokale har haft råd til investeringer i hoteller, som det ofte er tilfældet i udviklingslande, men flere har åbnet restauranter. Og på det lokale marked er der gang i salget af både kunsthåndværk og fødevarer. Mange af de små ressorts har nemlig køkkenfaciliteter til turisterne.

Johny Elio er en af dem, som har opbygget sit eget lille udflugtsbureau. Hans kontor er et skrivebord på ressortet Fatimas Place – et af de billigere hyttehoteller. Ved siden af hjælper den unge iværksætter også til hos Peri Peri divers, der som de fleste andre dykkerbureauer ved Tofo også bidrager til forskningen: De står for gratis både og benzin til Megafaunas mange dykkerture.
”Her hos Fatima er der internetforbindelse; og når der ikke er kunder, læser jeg lektier for jeg er i gang med en handelsuddannelse,” fortæller Johny Elio fra sit lille åbne kontorlandskab.

Turister en del af løsningen

Ifølge miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden kan turisme både reducere fattigdom og være med til at beskytte vigtige og sårbare naturområder, som havet ud for Mozambiques kyst. Det kræver bare, at det planlægges på den rigtige måde, og at alle parter er inddraget fra starten, forklarer Lasse Juul-Olsen, der er ansvarlig for WWF Verdensnaturfondens arbejde med turisme. Men som turist er der stadig flere dilemmaer, man skal tage højde for, fordi alle rejser har negative effekter på miljøet, fortæller han:
”En flyvetur tur/retur til Mozambique udleder 4,4 tons CO2. Vi opfordrer derfor rejsende til at blive længere, når de nu er taget den lange tur. Og når man er af sted kan man samtidig sikre sig, at ens penge går til de lokale, og at man bidrager til at beskytte naturen og miljøet i området.”

Fakta: Havets drager

Mantaerne består af to arter – alfredi og giganten birostis. De lever af dyreplankton og er på IUCN’s liste over sårbare dyrearter. Deres mønstre og pletter er ligeså individuelle som et fingeraftryk.
Den største manta, der er observeret, var på 9 meter og vejede 1350 kilo, det normale er omkring 6 meter.
Af de 1879 rokker som Megafauna har mødt og identificeret via deres fotodatabase, har tre fjerdedele ar og bidemærker efter hajer. Megafauna har satellitmærket 14 mantaer, og adskillige hvalhajer der også færdes ved Tofo hele året. Hvaler findes især fra juli til oktober i Mozambique Kanalen, der er havet mellem Mozambique og Madagaskar.

FAKTA: WWF’s råd til en grønnere rejse

Hvad enten turen går til Mors eller Mozambique, har den et aftryk på klodens natur og miljø. Men du kan selv gøre meget for at mindske det.

1. Overvej rejsemål – og bliv lidt længere
Flyrejser udleder store mængder CO2. Overvej derfor rejsemål, der ikke er så langt væk. Vælger du alligevel en længere flyrejse, så bliv væk i længere tid – og rejs i stedet knap så ofte.
2. Vælg den mest miljøvenlige rejseform
Tag tog, bus eller skib frem for at flyve, når det kan lade sig gøre. Kan flyveturen ikke undgås, så køb CO2-kvoter. WWF anbefaler Gold Standard, der investerer i projekter, der reducerer den mængde drivhusgasser, som din rejse har udledt. Se mere på climatefriendly.org
3. Bo med omtanke
Vælg hotel ud fra om de genbruger, bruger miljøvenlige og lokale produkter og er energieffektive. Kommer strømmen fx fra vedvarende energikilder som solenergi og vandkraft?
4. Støt lokalbefolkningen og bevar naturen
De penge, du bruger på rejsen, er med til at udvikle og præge turismen. Støt derfor turoperatører, der sikrer indkomst til lokalbefolkningen og som er med til at bevare områdets natur.
5. Tag ikke truede dyr med i kufferten
Nogle souvenirs kan ende med at koste meget mere, end du har betalt for dem. Undgå souvenirs lavet af truede dyr eller planter, fx skildpaddeskjold, elfenben og koraller – de er ofte ulovlige.


Tanzania Østafrika Afrika
The east coast of Zanzibar A prime site for tourism development Tanzania
© Meg Gawler / WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus