WWF og Eniig samarbejder om at skabe lys og udvikling i Afrika | WWF Denmark

WWF og Eniig samarbejder om at skabe lys og udvikling i AfrikaNyhed lagt på den 22 august 2016   |  
Med energi bliver det muligt at opbevare varer på køl.
© WWF/Agnete Schønau
WWF Verdensnaturfonden og Eniig (tidligere Energinord) har igennem det seneste års tid arbejdet på at finde frem til en solcelleløsning, der kan skabe det nødvendige grundlag for helt lokalt at forsyne befolkningen i udviklingslande, som f.eks. Uganda, med strøm fra vedvarende energi. Beregninger viser, at der blot skal 35 mini solcelleanlæg til at forsyne 30.000 borgere i Uganda. Løsningen er tænkt på en sådan måde, at den tager størst muligt hensyn til det udviklingstrin lokalbefolkningen befinder sig på, men med mulighed for opskalering efterhånden som udviklingen i lokalområdet tager fart.

WWF Verdensnaturfonden og Eniig ser mange muligheder i at bringe billig solenergi til fattige landsbyer i udviklingslande. Løsningen vil nemlig kunne gøre det muligt for befolkningen at få strøm til deres lamper, vandpumper, lektielæsning og små butikker. Strømmen kan også blive brugt af skoler, hospitaler og landbruget. Beregninger viser, at modellen vil kunne være økonomisk rentabel efter blot få  år.

Tanken er, at de lokale betaler for den strøm de bruger og betaler således af på et anlæg, der skal ende med at blive ejet af dem selv. I første omgang er WWF Verdensnaturfondens og Eniigs fokus rettet mod Uganda, hvor begge parter hver for sig allerede har aktiviteter. De er dog begge enige om, at hvis løsningen er gangbar i Uganda, har den potentiale til også at kunne kopieres til andre lande.

- Vi har indtil nu opnået flotte resultater i Uganda via vores Lys i Afrika-projekt, hvor vi har forsynet over 33.000 familier med små solcellelamper. Vi ved hvor meget miljørigtig lys betyder for befolkningen, men samtidig er vores erfaringer fra Uganda også, at hvis der skal ske virkelig udvikling, skal der strøm til. Hvor langt tror du, vi var nået herhjemme, hvis vi aldrig var nået længere end til petroleumslampen, spørger projektleder i Eniig, Helle Pasgaard og fortsætter:

- Vi er nået langt, men det vil kræve så meget mere at udvikle og drive en løsning, som den vi lige nu ser på sammen med WWF Verdensnaturfonden. Her er jeg overbevist om, at det er vigtigt, at NGO’er og private virksomheder hjælper og lærer af hinanden, siger Helle Pasgaard.

En af de helt store udfordringer i Uganda og andre fattige Afrikanske lande er, at der ikke er penge til at føre det nationale energinet ud til de små landsbyer, der derfor må undvære strøm og de muligheder det giver. Det åbner op for at dansk ekspertise og know how kan bringes ind i udviklingsarbejdet via danske leverandører.

- Det er helt fantastisk, hvad vi kan gøre, når NGO’er og private virksomheder samarbejder. Vi i WWF Verdensnaturfonden har vores store netværk i det lokale område samt viden om udviklingsarbejde, og Eniig  har den kommercielle ekspertise og erfaring med grøn solenergi - energi som netop er så grundlæggende for videreudvikling af fattige samfund. Ved at bringe vores fælles viden sammen, kan vi udvikle de energirigtige løsninger, som verden har brug for, siger Agnete Schønau Winther, senior advisor i WWF Verdensnaturfonden.

På en konference arrangeret af Access2innovation i Aalborg den 23. og 24. august præsenterer de to parter de foreløbige resultater af det fælles udviklingsarbejde – et arbejde der også viser et potentiale for danske virksomheder i forhold til at komme ind på det afrikanske marked. Dette falder godt i tråd med, at Eniig og WWF Verdensnaturfonden har fundet hinanden via netop Access2innovation, der er en organisation, som har til formål at skabe nye spændende partnerskaber mellem NGO’er, private virksomheder, forskningsinstitutioner og offentlige institutioner.

KONTAKT
Senior advisor i WWF Verdensnaturfonden, Agnete Schønau Winther, kan kontaktes via journalist Cecilie Weinholt på 3176 1200 eller c.weinholt@wwf.dk

Projektleder i Eniig, Helle Pasgaard kan kontaktes på telefon 30189632 eller hpa@energinord.dk.
Med energi bliver det muligt at opbevare varer på køl.
© WWF/Agnete Schønau Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus