Masai-samfund og regering i konflikt i Tanzania | WWF Denmark

Masai-samfund og regering i konflikt i TanzaniaNyhed lagt på den 09 april 2013   |  
Masai-børn
© Anne Burlund
Der cirkulerer for tiden en underskriftindsamling (fra Avaaz) på de elektroniske medier. Underskriftindsamlingen går i mod formodede overgreb på Masai-samfund i Tanzania fra regeringens side. Opfordringen starter sådan her:

We are elders of the Maasai from Tanzania, one of Africa’s oldest tribes. The government has just announced that it plans to kick thousands of our families off our lands so that wealthy tourists can use them to shoot lions and leopards. The evictions are to begin immediately.”

Så vidt WWF Verdensnaturfonden er informeret, så er der ikke tale om at smide Masai-familier ud af lokalområdet, men snarere tale om at forsøge at løse en mangeårig konflikt i området.

En ulykkelig konflikt i områder med sårbare økosystemer

Der er tale om en ulykkelig konfliktsituation mellem borgere og stat i områder med sårbare økosystemer og vigtige naturressourcer. Vi ser det mange steder i verden og ofte i områder, hvor oprindelige folk forsøger at overleve på traditionel vis. Desværre ser man også ofte, at staten ikke i tilstrækkelig grad tager hensyn til oprindelige folks interesser i løsningsforslagene endsige inddrager dem aktivt i konflikthåndteringen. WWF støtter løsningsforslag på denne slags konflikter, som tager hensyn både til naturen og til oprindelige folks behov, ønsker og rettigheder jf. WWFs ” Indigenous Peoples and Conservation: Statement of Principles”.

I den konkrete sag i Tanzania har Ministeriet for Naturressourcer og Turisme fremlagt et forslag om at reducere de 4000 km2 ”Game Controlled Area" til et område på kun 1.500 km2, således at Masai-samfundene får brugsret til de resterende 2.500 km2.

Problemet for Maasai-samfundene er, at det område, de nu får brugsret til, er forholdsvist tørt og mangler de frodige vand- og græsningsarealer, som det lukkede areal har. Ifølge WWF's oplysninger har regeringen dog lovet Maasaierne, at bore vandhuller og lave damme, så der er vandressourcer til kvæget.

20 år gammel territoriekonflikt

Ifølge informationer fra WWF Tanzania og lokale avisartikler, så handler denne sag om en 20 år gammel territoriekonflikt mellem Maai-samfund og Ministeriet for Naturressourcer og Turisme. Konfliktområdet ”Loliondo Game Controlled Area” ligger i det nordøstlige Tanzania på grænsen til Kenya. Det er omgivet af de to store kendte nationalparker Masai Mara i Kenya og Serengeti i Tanzania.

Maasai- samfundene har siden kolonitiden måtte leve med reduktion i de græsningsarealer, som de i århundrede har været vant til at bruge på deres kvæghold og det giver selvfølgelig mange frustrationer og problemer for deres normadeliv. Lokalområdet blev i 1974 defineret ved lov som et ”Game Controlled Area” på 4000 km2 med henblik på at sikre både vigtige vandressourcer og områdets status som migrationspassage for vilde dyr mellem Masai Mara og Serengeti nationalparkerne.

Siden da har der været konstante sammenstød mellem myndigheder og lokale Masai-samfund. Sammenstødene har omhandlet sidstnævntes brug af området til græsning og vanding for deres kvæg. Masai-samfundene ser forståeligt nok området som deres traditionelle ejendom på trods af lovgivningen fra 1974. Regeringen på sin side har løbende forsøgt at håndhæve loven. Den giver staten beslutningsmyndighed over området med interesser i at sikre både biodiversiteten og vigtige turistindtægter.

WWF følger sagen

WWF Tanzania holder et vågent øje med situationen i tæt samarbejde med andre dele af civilsamfundet engageret i denne sag og går i konstruktiv dialog med regeringen om at sikre rimelige forhold for både Masai-samfundene og naturressourcerne.

Kommentarer

blog comments powered by Disqus