Global opvarmning medfører regnskyl i Uganda | WWF Denmark

Global opvarmning medfører regnskyl i UgandaNyhed lagt på den 15 maj 2013   |  
Oversvømmelse i Kasese-distriktet i Uganda
© WWF
I Uganda har voldsomme oversvømmelser dræbt mindst fire personer. Oversvømmelserne skyldes et kraftigt regnskyl, der har betydet, at floder svømmer over deres bredder og veje og huse er blevet ødelagt. Ødelæggelserne har et omfang, som minimum vil kræve et årti at reparere.

Ødelæggelserne skyldes globale opvarmning

De omfattende ødelæggelser finder sted, fordi kloden oplever global opvarmning. Naturkatastrofen i Uganda kan ses som et forvarsel for fremtiden, såfremt grønne miljøinitiativer ikke iværksættes.

Tidligere har Rwenzori-bjerget været tildækket med massive gletsjere. Men nu har den globale opvarmning reduceret gletsjerne med over 84 procent, hvilket betyder, at to ud af fem gletsjere er smeltet i perioden 1987-2005. Det burde derfor ikke komme som nogen overraskelse, at Mount Rwenzori forventes at være fri for sne i 2023.


Gletsjere er vigtige for økosystemet
Gletsjerne regulerer ​​bjergets hydrologi, hvilket betyder, at de gemmer fugten fra de våde årstider og frigiver den under de tørrere sæsoner. Derved holdes vandstanden i de omkringliggende floder stabilt. Den massive reducering af gletsjerne har medført, at floderne oversvømmes i regntiderne og tørrer ind til mindre vandløb i de tørrere sæsoner. Situationen bliver ikke lettere, da fattige samfund, der kæmper for at få tingene til at hænge sammen, har fældet træerne på bjergsiderne til brænde og trækul, samt til brug i landbruget. Samtidig har disse samfund en af ​​de højeste befolkningstilvækster i verden (3,2 procent årligt og en fordobling hvert 20. år), hvilket efterlader dem meget sårbare.

WWF Uganda har gennem de seneste 15 år investeret i naturbevarelse af området ved Rwenzori-bjerget. WWF Uganda har for eksempel gennemført et skovbrugs- og ferskvandsprogram, der blandt andet modtog støtte fra WWF Danmark.

I øjeblikket er WWF Uganda ved at gennemføre projektet ”Clean Energy”. Projektet har til formål at sikre fattige adgang til bæredygtig energi. Visionen er, at alle skal have adgang til bæredygtig energi i 2020. 

De lokalsamfund, som benytter bæredygtig energi, kan bedre håndtere naturkatastrofer, fordi genopladelige solcelletelefoner giver dem mulighed for at kommunikere med redningshold. Tidligere har lokalbefolkningen været afskåret fra at kontakte redningshold i situationer, hvor nærliggende elkabler har været skyllet væk.

Se TV-indslag om oversvømmelserne her:
http://www.youtube.com/watch?v=TPJbWWhRTag 

Oversvømmelse i Kasese-distriktet i Uganda
© WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus