Pressemeddelelse - 200 nye arter opdaget i Mekong | WWF Denmark

Pressemeddelelse - 200 nye arter opdaget i MekongNyhed lagt på den 13 december 2011   |  

Rapporten bekræfter, at Mekong-regionen rummer en ekstraordinær biodiversitet. WWF opfordrer derfor lederne fra regionens seks lande, der mødes til topmøde i Myanmar/Burma i næste uge, til at sætte fordelene ved biodiversitet og konsekvenserne ved ikke at bevare naturens mangfoldighed centralt i deres beslutninger for det regionale samarbejde.

WWF opfordrer regionens ledere til at tænke grønne løsninger ind i de kommende økonomiske planer, for hvis der ikke gribes ind, vil Mekong-regionens værdifulde naturressourcer og unikke arter fortsætte med at forsvinde.

“Regeringerne i Mekong-regionen bliver nødt til at stoppe med at se beskyttelse af biodiversitet som en udgift og i stedet anerkende det som en investering, der vil sikre både natur og stabilitet i regionen på lang sigt. I sidste ende er det nemlig denne naturkapital, som hele regionens velstand bygger på,” siger Lasse Juul-Olsen, der arbejder med Mekong-regionen i WWF Verdensnaturfonden.

Repræsentanter fra Mekong-regionens regeringer og civilsamfundsorganisationer var samlet i starten af december i Hanoi til et møde om Grøn Vækst, der var finansieret af blandt andet WWF og Danida. På mødet blev det diskuteret, hvordan visionen om en mere velstående og lighedsorienteret region kan virkeliggøres gennem grøn vækst.

Øgler, kødædende planter og en nysende abe
Blandt de 208 nye dyre- og plantearter, der blev opdaget i regionen i 2010, er en stumpnæseabe (Rhinopithecus strykeri), der på grund af sin indadvendte næse, nyser højlydt, når det regner, fordi den får vand i næsen. Derfor kan den ofte spottes med hovedet nedad i regnvejr.

Også hele 28 krybdyr var blandt nyopdagelserne. I Vietnam fandt forskerne eksempelvis et firben (Leiolepis ngovantrii), der kun er hunkønnet og derfor reproducerer sig selv via kloning. Der blev også fundet fem helt nye kødædende kandebærere i Thailand og Cambodja. De smukke kødædende planter kan blive helt op til én meter høje og både mindre rotter, mus og firben – ja selv fugle – bliver lokket i kandebærerens tragt, hvor de ender deres dage.

Men selvom forskerne stadig opdager mange nye og ukendte arter i Mekong-regionen, er der desværre også flere eksempler på, at kendte arter er tæt på at uddø – eller allerede er udryddet.

”For nylig blev det sidste javanæsehorn i Vietnam fundet dræbt, og det er en tragisk tegn på nedgangen i biodiversiteten i regionen. Den vilde natur og regionens vilde dyr er under et ekstremt pres fra hastig, ubæredygtig økonomisk udvikling,” siger Lasse Juul-Olsen, der derfor håber, at Mekongs regeringer vil være med til at investere i langsigtet bæredygtig udvikling, så regionens natur og biodiversitet kan bevares.
 

KONTAKT:
Kommunikationsmedarbejder: Anne Burlund på 3536 3635 eller a.burlund@wwf.dk
Programmedarbejder, Mekong-regionen: Lasse Juul-Olsen på 3524 7833 eller l.juul@wwf.dk

LINK TIL BILLEDER:
http://www.mediafire.com/?s5ao6roy2al78

DOKUMENTATION:
http://www.wwf.dk/dk/Materiale/Files/Bibliotek/Greater+Mekong+Species+Report

FAKTA OM RAPPORTEN:

  • Wild Mekong sætter fokus på 10 af de nyopdagede arter, der er fundet i Mekong-regionen i Sydøstasien i 2010. Forskerne fandt i alt 145 planter, 28 krybdyr, 25 fisk, syv amfibier (dyr, der både kan leve i vand og på land), to pattedyr og én fugl. Forskerne fandt i gennemsnit én ny art hver anden dag.
  • Wild Mekong er den fjerde rapport i en serie, der sætter fokus på nyopdagede arter i Mekong-regionen. Den første rapport First Contact blev udgivet i december 2008 og dokumenterede over 1.000 nye arter, der blev opdaget i regionen mellem 1997-2007.
  • Der afholdes topmøde i Mekong-regionen tre gange årligt med deltagelse fra Cambodja, Kina, Laos, Myanmar/Burma, Thailand og Vietnam. Næste møde foregår i Myanmar/Burma den 19.-20. december. På mødet skal den næste 10-årige strategiske plan for regionen vedtages. WWF opfordrer regeringerne til at gøre planen så grøn som muligt.

Kommentarer

blog comments powered by Disqus