Prinsgemalen og Gitte Seeberg har netop afsluttet et WWF-besøg i Vietnam | WWF Denmark

Prinsgemalen og Gitte Seeberg har netop afsluttet et WWF-besøg i VietnamNyhed lagt på den 09 november 2015
H.K.H. Prinsgemalen og Gitte Seeberg i Son Tra området, hvor de kigger på kostumeaberne
© WWF
H.K.H. Prinsgemalen, præsident for WWF Verdensnaturfonden, og Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF, har netop afsluttet et 9 dages besøg i Vietnam, hvor de har set på et udvalg af WWFs projekter.

Første besøg var i Cat Tien nationalpark i den sydlige del af Vietnam. Her står Ta Lai Langhuset, et øko-turismeprojekt, som WWF har hjulpet med at realisere i tæt samarbejde med de lokale myndigheder, lokalbefolkningen og en virksomhed. Prinsgemalen, Gitte Seeberg samt medarbejdere fra det vietnamesiske WWF kontor overnattede i huset inde i junglen i to nætter. 

Langhuset er et konkret eksempel på, hvordan mange partnere i et område kan samarbejde om at beskytte naturen, dyrene og samtidig sikre et indkomstgrundlag for de lokale. Flere har bl.a. fået arbejde som kokke, servicepersonale og som guider, der tager turister med ud på mountainbike, kajak eller trekking ture for at se på området. Prinsgemalen var en tur ude i en kajak. Det var en stor oplevelse, selvom han ikke fik set nogle af de få vilde elefanter, der ind imellem går forbi langhuset. Sidste gang var forrige mandag.

Java næsehornet har også engang levet i Cat Tien nationalpark. Men det sidste blev fundet dræbt i 2010, formentlig af krybskytter. Under opholdet fik Prinsgemalen og Gitte Seeberg lejlighed til at høre, om dengang næsehornet levede i skoven, og de så skelettet af det sidste næsehorn. Det var noget, der gjorde stort indtryk på Prinsgemalen:

”For ca. 20 år siden besøgte jeg Cat Tien nationalpark. Jeg så faktisk ét næsehorn dengang. Det var en meget stor oplevelse, som jeg aldrig vil glemme. I dag kan jeg se, der er gjort mange fremskridt for at beskytte naturen og dyrene siden dengang. Men det er meget trist, at næsehornet ikke lever her længere. Det er vigtigt, at WWF fortsætter arbejdet med at beskytte naturen og dyrene i samarbejde med de lokale befolkningsgrupper”.

Et andet besøg der gjorde stort indtryk på Prinsgemalen lå i den centrale del af Vietnam en halv times kørsel fra Da Nang. Son Tra er et beskyttet skovområde, hvor 200-300 kostumeaber lever.  Aberne er nogle af de mest farvestrålende, der findes, med røde sokker, hvide ærmer, en grå krop, hvid hale, gult skæg, sorte hænder og fødder.

”Det var flot at se kostumeaberne svinge sig rundt i træerne. Det er bestemt nogle af Vietnams smukkeste dyr. Vi var heldige at se dem, inden det begyndte at regne”, sagde Prinsgemalen.

WWFs arbejde går ud på at støtte den lokale NGO – GreenViet – ved at uddanne dem i, hvordan de kan beskytte aberne. WWF og GreenViet følger således med i, hvad de spiser, hvor mange de lever sammen, tager prøver af deres afføring etc. På grund af denne indsats går bestanden frem, hvilket også skyldes en streng håndhævelse af loven. Hvis man skyder en abe i dag, ryger man i fængsel i op til tre år. For nylig blev en gruppe på tre krybskytter taget og sendt i fængsel.

Abernes største trussel er mennesket. De jages for at blive solgt som husdyr eller brugt til medicin. Vietnameserne koger aberne, som bliver til en slags lim. Nogle vietnamesere tror stadig, at det giver et godt og langt helbred.

”Det er naturligvis noget sludder, at aberne skulle kunne sikre et godt helbred. Her er meget at gøre i Vietnam med at fortælle befolkningen, at aber og andre dyr ikke skal bruges til medicin, men hører til i naturen. Det går heldigvis frem nogle steder som i Son Tra, hvor det er lykkes at få lokalbefolkningen til at sætte pris på de sjældne farvestrålende dyr, og hvor myndighederne rent faktisk går ind og håndhæver loven. WWF gør et kæmpe stykke arbejde herude. Jeg har været glad for at vise WWFs projekter frem for Prinsgemalen i Vietnam, hvor han er vokset op, og som betyder meget for ham”, afslutter Gitte Seeberg.

For yderligere information om turen kontakt Charlotte Brix Andersen, Kommunikationschef i WWF på 3172 8560 eller c.brix@wwf.dk
H.K.H. Prinsgemalen og Gitte Seeberg i Son Tra området, hvor de kigger på kostumeaberne
© WWF Forstør
Kostumeabe, Son Tra, Vietnam 2015
© WWF Forstør
H.K.H. Prinsgemalen og Gitte Seeberg foran skelettet af det sidste næsehorn i Cat Tien nationalpark.
© WWF Forstør
Ta Lai langhuset som WWF har været med til at opføre.
© WWF Forstør