I dag begynder vi at trække over på klodens ressourcer | WWF Denmark

I dag begynder vi at trække over på klodens ressourcerNyhed lagt på den 08 august 2016   |  
Jorden set fra rumskibet Discovery
© NASA
Netop i dag har vi opbrugt de ressourcer, som jordkloden har til rådighed til hele 2016. Det vil sige, at vi fra årsskiftet og til i dag allerede har brugt de ressourcer, som planeten kan nå at reproducere på et enkelt år. Det viser en undersøgelse fra Global Footprint Network, som WWF Verdensnaturfonden har bidraget til at lave.

Det er f.eks. både fiskebestande, der overfiskes, landbrugsområder, der bliver kørt så hårdt, at jorden udpines og vandressourcer, der bruges i så store mængder, at der i flere lande nu er problemer med at skaffe nok drikkevand til befolkningen. Derudover udleder vi alt for meget CO2 i atmosfæren – samtidig med at vi fælder skovene. Det resulterer i eskalerende klimaforandringer og presser den vilde natur tilbage.

Vi forbruger ressourcer på verdensplan, som om vi havde 1,6 jordklode til rådighed. Danskerne er selv store syndere. Vi forbruger som om vi havde 3,2 jordkloder til rådighed. Dermed er det danske forbrug dobbelt så stort som verdensgennemsnittet. Sammenligner vi os med resten af EU, ligger vi også over EU-landenes gennemsnit, som ligger på 2,8 jordkloder.

Det er yderst kritisk, at vi har så stort et overforbrug. Det skaber kaos i klimaet og bringer jordens økosystemer i fare. Vi kan ikke blive ved med at være i overtræk på jordens ressourcer. Vi kender det jo fra os selv - på et tidspunkt lukker banken kortet, og det er altså ikke lige til at få en ny aftale et andet sted. Vi har jo kun én jordklode”, siger John Nordbo, der er klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden.

Hvert år forbruger vi klodens ressourcer hurtigere og hurtigere. Siden 1970’erne er overforbruget vokset. For 16 år siden, i år 2000, lå skæringsdatoen i slutningen af september, hvor den i dag altså ligger her i starten af august – nemlig d. 8. august.

Overtrækket har store konsekvenser for os alle sammen og de økosystemer, vi alle er afhængige af. Derfor oplever vi også oftere mangel på vand, afskovning, tørke, fejlslagen høst, problemer med fiskebestande og stadig mere CO2 i atmosfæren.

Årsagerne til, at det står så galt til, er mange. Vi producerer ikke effektivt og bæredygtigt nok, befolkningsantallet stiger, og naturen kan ikke nå at producere den mængde fisk, afgrøder, træer og planter, som vi forbruger.

Det er alt for længe siden vi har set nogle seriøse initiativer fra den nuværende regerings side i forhold til at dæmme op for det kæmpe ressourcetræk, der er på kloden. Tværtimod lemper regeringen på miljøregler og udskyder klimaindsatser. Alt dette på trods af, at vi har fået vedtaget en global klimaaftale i Paris sidste år. Et oplagt sted at starte ville være at gøre det billigere for danskerne at købe elbiler”, siger John Nordbo.

Kontakt
Klima- og miljøchef John Nordbo kan kontaktes via journalist Cecilie Weinholt på tlf. 3176 1200 eller c.weinholt@wwf.dk

Top 10 over de lande, der bruger flest jordkloder på bare ét år. Her er miniput østater udeladt*

Top 10:
1. Luxembourg  9,1
2. Qatar  6,2
3. Australien  5,4
4. USA  4,8
5. Canada  4,7
5. Kuwait  4,7
7. Singapore  4,6
8. Belgien  4,3
8. Oman  4,3
10. Sverige  4,2
 
*Aruba, Trinidad & Tobago, Montserrat, Bahrain samt Bahamas er undtaget
Danmark ligger på en delt 22. plads – sammen med bl.a. Saudi Arabien og New Zealand.

 
Bliv medlem af WWF
Jorden set fra rumskibet Discovery
© NASA Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus