Et pusterum for Cambodjas Mekong- delfiner | WWF Denmark

Et pusterum for Cambodjas Mekong- delfinerNyhed lagt på den 02 november 2012   |  
Adam Oswell, WWF Cambodia
© Mekongfloden
Af Uffe Wilken

Da syv buddhistiske munke i saffronfarvede klæder forleden dag kastede hvide blomsterblade i Mekong floden, velsignede de dermed floden og dens Irrawaddy delfiner. Munkenes ritual var del af en højtidelig ceremoni i anledning af vedtagelsen af et nyt ’delfindekret’ i det cambodjanske parlament. For at sprede budskabet i området deltog ud over munkene også højtstående politikere, embedsmænd, lokale fiskere og et par hundrede skoleelever.

Det ny dekret forbyder brug af bestemte typer skadelige fiskeredskaber på en lang strækning af Mekong floden i det nordlige Cambodja. De særlige net, som nogle fiskere bruger, har floddelfinerne som uheldig bifangst. Dekretet giver dermed den stærkt truede Irrawaddy delfin et pusterum og en mulighed for at øge bestanden. Gordon Congdon fra WWF Cambodia siger:

Vi vurderer, at der nu er omkring 85 delfiner tilbage i denne del af Mekong floden og 5-6 stykker længere nordpå ved grænsen til Laos. Det er det hele. Sammen med blandt andet fiskeriministeriet har vi arbejdet længe på at få dekretet vedtaget, så det er en god dag i dag for delfinerne.”

Omstillingsparate fiskere

De fiskere, der til daglig bruger de skadelige net, vil til en vis grad blive ramt af forbudet på pengepungen. Men de bliver ikke bare efterladt der. Sammen med landsbykomiteér og lokale partnere i samarbejdsorganisationen Wetlands Alliance har WWF Cambodia i en længere periode etableret andre forretningsmuligheder for fiskerne. I landsbyen Koh Pdao har fiskerne skiftet nettene ud med tilbud om homestays. Mellem de grønne rismarker og høje sukkerpalmer kan turister bo i smukke og rene træhuse, smage lokal khmer-mad og få et indblik i dagliglivet på landet – og ikke mindst få lejlighed til at spotte de sjældne floddelfiner på sejlture på Mekong floden.

Link til WWF Cambodias website med film
Adam Oswell, WWF Cambodia
© Mekongfloden Forstør
Floddelfin
© Gerry Ryan, WWF Cambodia Forstør
Mr. Seng Khim – tidligere fisker, nu ejer af et homestay for turister i landsbyen Koh Pdao.
© Uffe Wilken Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus