FSC Design Award: Højskoleelev snupper førstepræmien | WWF Denmark

FSC Design Award: Højskoleelev snupper førstepræmienNyhed lagt på den 21 november 2013   |  
Adam Holst Hoffbeck med sit vinderdesign
© Brian Kyed
For første gang nogensinde er vinderen af den årlige FSC Design Award ikke fra en af landets videregående arkitekt- eller designskoler. Den kun tyveårige højskoleelev Adam Holst Hoffbeck fra Krabbesholm Højskole gav onsdag aften de ældre designstuderende baghjul med sit simple koncept, som begejstrede dommerpanelet.

Aller Medias hovedsæde på Havneholmen i København dannede ramme for afgørelsen af årets FSC Design Award, og de 64 deltagende designs tog sig godt ud i den rummelige glasbygning. 96 studerende fra landets design- og arkiktskoler præsenterede en mangfoldighed af designs i træ. Lamper, borde og stole stod side om side med et sæt højtalere og en legetøjsbil. Mulighederne for at designe i træ er mange.

Mindst muligt træ med mest mulig funktion

Flere unge designere deltog med et garderobemøbel, og dommerne fandt deres favoritdesign i Adam Holst Hoffbecks kombinerede rumdeler, garderobe og opbevaringsmøbel. Designet består af tværgående egetræsstænger, der hænger i klassisk flettede lædersnore og fungerer som bøjlestænger. Dommerjuryen lagde vægt på, at designet var letforståeligt, æstetisk og samtidig funktionelt.

Desuden fremhævede de brugen af få men ærlige materialer, og at vinderen fortolker dansk møbeltradition. ”Jeg har arbejdet ud fra en idé om at bruge mindst muligt træ til mest mulig opbevaring. Det har handlet om, hvad der er for meget, og hvad der er for lidt. Det er et minimalistisk design, men jeg har kræset for detaljerne og fokuseret på at gøre det, der er, godt,” fortalte Adam Holst Hoffbeck lige efter prisoverrækkelsen og de mange lykønskninger fra hans medstuderende, som også deltog i konkurrencen, fra Krabbesholm Højskole ved Skive.

Miljøministeren støtter op om FSC

Miljøminister Ida Auken var blandt flere prominente gæster på den røde løber onsdag eftermiddag. Hun overrakte hovedpræmien til Adam Holst Hoffbeck efter at have holdt en tale for de 300 fremmødte, hvor hun understregede vigtigheden af at have en designkonkurrence, der belønner foreningen af bæredygtighed og godt, æstetisk design, som almindelige forbrugere er interesserede i. Med direkte henvendelse til de studerende lød det fra ministeren: ”Det er afgørende, at vi får jer designere med ind i bæredygtighedsarbejdet, for vi vil gerne have, at folk tænker, at bæredygtighed og godt design hænger sammen, fordi de synes, det er den rigtige vej at gå, og ikke nødvendigvis altid fordi man har et stort hjerte.

Luiza Rabelo Brandao fra WWF Verdensnaturfonden opfordrede også i sin tale ved overrækkelsen de unge til at gøre op med tidligere generationers hensynsløse udnyttelse af verdens skove: ”I er generationen, der skal gøre op med tidligere generationers ligegyldighed. Ved at vise vejen gennem bæredygtigt design, bliver bæredygtighed ikke en mulighed, men standarden,” sagde hun.

Flere priser

Samtidig med vinderen af FSC Design Award, blev de ni næstbedste designs kåret som runner-ups, og Trip Trap uddelte sin CRAFTED Prisen til Stine Hedelund Andersen. Det blev også afsløret, at læserne af magasinet Mad & Bolig havde valgt Anne Halskovs stol ”Not my chair” som bedste bæredygtige design ved deres læserafstemning.

Alle prisvindere og de ni runner-ups vil efterfølgende blive udstillet i Kvist Industries’ showroom i Aarre. Kvist producerer mange af de skandinaviske designprodukter, eksempelvis for brands som Fredericia Furniture, Hay og Mater, og udstillingen er en unik mulighed for at få sit design vist frem for store dele af den skandinaviske møbelindustri. Udstillingen åbner torsdag den 5. december, hvor Kvist samtidig byder vinderne og runner-ups inden for til en workshop omhandlende produktudvikling.

Derudover inviterer IKEA vinderne og runner-ups inden for på deres globale hovedkontor for design og produktudvikling i Älmhult, Sverige. Turen vil give et indblik i, hvordan en stor, international virksomhed som IKEA arbejder med FSC og bæredygtighed i deres designproces.

Tanken bag konkurrencen

FSC Design Award afholdes i år for ottende gang for at sætte fokus på bæredygtighed i trædesigns. Konkurrencen henvender sig til designstuderende og dermed kommende trendsettere for at få dem til at overveje, hvordan deres materialevalg har indflydelse på miljø, dyr og mennesker. Det er hensyn, som ligger i tråd med FSC’s arbejde for ansvarligt skovbrug verden over. Med FSC, som er en international mærkningsordning til træ og papir, behandles skov, mennesker og økonomi nemlig bæredygtigt og med omtanke.

Dommerpanelet

Dommerpanelet bestod af Peter Bundgaard Rützou, designer og medejer af SPACE Copenhagen, Malene Flensted Urup, Kreativ direktør hos Trip Trap, Michael Kvist, medejer af Kvist Industries, Ole Kiel, Kategorigruppechef hos Coop, Henriette Ekholm, Kommunikations- og Indretningschef hos IKEA samt Mette Schelde, freelancearkitekt og designer og vinder af FSC Design Award 2010.
Adam Holst Hoffbeck med sit vinderdesign
© Brian Kyed Forstør
Ida Auken ønsker vinderen af FSC Design Award tillykke
© Brian Kyed Forstør
Vinderen af Mad & Boligs designpris blev Anne Halskov fra Kolding Designskole med stolen "Not my Chair"
© Brian Kyed Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus