Bæredygtig udvikling | WWF Denmark

Bæredygtig udvikling rel=
Inuit children playing, Moriusaq, Greenland
© naturepl.com / Bryan and Cherry Alexander / WWF

Udvikling med respekt for miljøet

Multinationale olie- og mineselskaber, der hver især har milliardomsætninger, der i sig selv overstiger Grønlands bruttonationalprodukt, står i disse år på dørtrinnet til verdens største ø. De står klar til at udnytte de betragtelige ressourcer, som Grønlands storslåede natur gemmer til havs, under isen og i fjeldet.

For at få gang i landets sårbare økonomi, skal det unge grønlandske demokrati og den lille grønlandske centraladministration derfor bide skeer med hære af udenlandske jakkesæt, der spiser paragraffer til morgenmad og skriver meget med småt.

Grønlands interesse er naturligvis at sikre, at landet får størst mulig gevinst af dets råstoffer og mineraler, mens der samtidig stilles krav om, at natur og kultur ikke lammes undervejs.

Samarbejder med ICC

Det vil vi gerne hjælpe med at sikre. WWF Verdensnaturfonden etablerede derfor i 2012 et samarbejde med inuitorganisationen ICC Greenland.

Sammen med organisationen ICC, der kæmper for oprindelige folks rettigheder, kultur og sprog på tværs af Arktis, arbejder vi for at sikre, at den nødvendige udvikling af Grønland bliver så bæredygtig som muligt.

Det gør vi ved at levere gennemresearchede og grundige høringssvar, når de multinationale selskaber ansøger om at få lov til at udvinde Grønlands naturlige rigdomme.

Det gælder for eksempel ved olie- og gasefterforskning og mineprojekter.

Mere borgerinddragelse nødvendig

Samtidig arbejder vi for at sikre, at borgerne i Grønland i langt højere grad inddrages, når der skal træffes beslutninger om råstof- og mineraludvinding i Grønland.

Processen må ikke ske hen over hovedet på befolkningen.

Samarbejdet med ICC har løbende resulteret i en stribe studier og rapporter, der skal kvalificere debatten i Grønland yderligere.

Endelig indeholder samarbejdet med ICC også et ønske om at styrke forholdene for de øvrige grønlandske ngo'er og miljøorganisationer.

Det har ført til oprettelsen af Grønlands NGO-koalition for bedre borgerinddragelse, som blev stiftet i 2013 og foruden ICC og WWF består af blandt andet Transparency International Greenland og fisker- og fangerorganisationen KNAPK.
 
 
	© WWF
© WWF

For at undgå at det grønlandske folk bliver løbet over ende, men i stedet selv er med til at forme deres fremtid, er det vigtigt, at den offentlige debat bliver mere kvalificeret og mere inkluderende 

Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden

Fremskredne projekter

 
	© Rune Langhoff / WWF
JERN: Det britiske mineselskab London Mining er langt i processen med at planlægge en gigantisk jernmalmsmine i Isukasia i Godthåbsfjorden ved Nuuk. Kinesiske investorer og kinesisk arbejdskraft er på tale.

SJÆLDNE JORDARTER, URAN: Australske Greenland Minerals and Energy planlægger multimine i Kvanefjeld ved Narsaq i Sydgrønland. 

SJÆLDNE JORDARTER: Australske Tanbreez vil udvinde sjældne jordarter fra fjeldkomplekset Kringlerne ved Narsaq i Sydgrønland. Her er der kun begrænsede uranforekomster.

OLIE, GAS: Skotske Cairn Energy har siden 2010 gennemført efterforskningsboringer efter olie og gas ud for Vestgrønland. De har fundet spor efter olie og gas, men fortsat ikke i kommercielle mængder.