Trusler mod grønlandshval | WWF Denmark

Trusler mod grønlandshval rel=
Bowhead whale (Balaena mysticetus) skeleton, from commercial whaling operations in the 17th and 18th centuries, Svalbard, Norway, taken during the 'Arctic Expedition for Climate', July 2008.
© Jim Leape / WWF

Den mest værdifulde hval

Den kommercielle fangst af grønlandshval, der har drevet bestanden ned, er en konsekvens af, at hvalen var den mest værdifulde for hvalfangere på grund af dens lange barder og tykke spæklag. 

Den blev jaget kommercielt indtil det 20. århundrede, men er i dag listet som truet i mange lande. Derfor går det bedre for flere bestande.

Nutidens fangst af grønlandshval er kun tilladt for oprindelige befolkninger i Grønland, Alaska og Canada og sker kun fra stabile bestande.

Moderne trusler mod grønlandshval udgøres af trusler mod dens levesteder samt af de giftstoffer og kemikalier, der kommer til Arktis med havstrømmene.

Det gør WWF

WWF har siden 1980 arbejdet med indbyggerne i Kangiqtugaapik i Nunavut i Canada for at indsamle viden om og beskytte et nærliggende område, der er et afgørende vigtigt forrådskammer for grønlandshval. Det førte til, at der i 2009 blev etableret fristed for hvalerne i området.

Det kan du se mere om i dette indslag fra den canadiske TV-station CBC.WWFs indsats i området vil i de kommende år fokusere på bevarelse af hvaler og på at sikre, at lokalbefolkningen bliver involveret i disse projekter og kan tjene penge på dem, fx i form af økoturisme.
 
	© WWF
© WWF

De arktiske arter

 
	© Norbert Rosing / National Geographic Stock / WWF-Canada
WWFs arbejde i Arktis omhandler bl.a. følgende arter:
  1. Isbjørn
  2. Narhval
  3. Hvidhval
  4. Grønlandshval
  5. Sæler
  6. Rensdyr
  7. Hvalros
  8. Moskus