Isbjørnens formering | WWF Denmark

Isbjørnens formering



 rel=
Polar Bear (Ursus maritimus) cub curled up on mother, Wapusk National Park, Manitoba, Canada
© naturepl.com / Suzi Eszterhas / WWF

Livets begyndelse

Isbjørnehunner begynder at føde unger, når de er omkring fire eller fem år gamle, mens hannerne først er kønsmodne og forsøger at formere sig, når de runder fem, seks år. Hannerne oplever deres bedste parringsalder, efter de har rundet ti år.

Forår: Parring

Voksne isbjørne lever som regel for sig selv. De søger aktivt parringspartnere i det sene forår og den tidlige sommer

Hannerne finder frem til hunnerne ved at følge deres duft. Hanner står ikke tilbage for at kæmpe om en hun.

Isbjørnepar er kun sammen i omkring en uge, før de skilles efter parringen. Umiddelbart derefter vil hannen nogle gange forsøge at finde en ny hun, han kan parre sig med.

Sommer: Faste

Adgang til føde kan være sparsom for isbjørnen i den arktiske sommer.

Nogle isbjørne følger isen og sælerne nordpå, mens andre bliver presset til at spendere sommeren på land på grund af manglende havis. I det tilfælde vil drægtige isbjørne være nødt til at leve af fedtreserver i op til ni måneder.

Efterår: Hulebygning

I de fleste områder graver hunisbjørnen huler dybt i snedriver på land eller på flerårig havis, hvori de vil vente, til de føder om vinteren.

De drægtige hunner bruger hulerne til at hvile sig og holde varmen gennem den kolde arktiske vinter.

Vinter: Opfostring af unger

Efter et par måneder i hulen, typisk mellem december og januar, nedkommer isbjørnen med unger.

Ungerne, der til at begynde med udelukkende lever af modermælk, bliver i hulen indtil marts eller april. Ungerne bliver hos moderen i ca. 2 1/2 år.

Isbjørnens første skridt

Få et sjældent indblik i en isbjørneunges hverdag, da den forlader sin hule i det nordlige Canada i 2011:



 
	© WWF
© WWF