Klapmyds | WWF Denmark

Klapmyds



 rel=
Seal swimming, Spitsbergen (Svalbard) arctic archipelago, Norway
© WWF / Sindre Kinnerød

En sæl med gods i

Klapmyds er en stor sæl, der er udbredt i de nordlige dele af det nordatlantiske ocean. Den findes også afhængig af sæson i Nordsøen.

Klapmyds er kendt som en sæl, der vandrer over store afstande – de er således blevet observeret ved Portugal, De kanariske øer, i Caribien, ud for det sydlige Californien og i den østlige del af Beaufort-havet.

Den samlede bestand er anslået til 680.000 dyr.

Klapmyds lever i samspil med is og er afhængige af pakis for at formere sig.

Ved fødslen er ungen én meter lang og vejer omkring 24 kilo. Herefter dier den i fire dage, hvor den tager på hurtigere end noget andet pattedyr, nemlig hele syv kilo om dagen. Derefter overlades ungen til sig selv.

Det tykke spæklag hjælper ungen til at overleve, mens den lærer at jage, svømme og dykke. I de første par uger vil ungen blive tæt på et område, hvor den blev født, men efter et par uger svømmer de mod isen ud for Østgrønland, hvor de vokser sig store.

Klapmyds er dygtige dykkere. De fleste dyk er mellem 100 og 600 meter dybe og vare mellem fem og 25 minutter.

Klapmyds lever primært af fisk som hellefisk, torsk og rødfisk.
 
	© WWF
© WWF

Vidste du det?

 
	© Rune Langhoff / WWF
Fakta om klapmyds:

Kropslængde: Op til 260 centimeter
Kropsvægt: Op til 450 kilo
Bestand: Omkring 680.000

Afhængig af havis for at sikre reproduktion

Staus, IUCNs rødliste: Sårbar
Status i Grønland: Ikke truet