Klima i forandring | WWF Denmark

Klima i forandringArktis Dyr Hav rel=
Beluga (Delphinapterus leucas); Arctic Ocean, Arctic
© Kevin Schafer / WWF

Dobbelt så stor temperaturstigning i Arktis

Særligt i Arktis er klimaforandringerne en stor udfordring, der betyder, at folk og dyr må flytte. WWF stiller sig til rådighed som en partner for arktiske aktører i kampen for klimatilpasning.

Siden 1980 er den gennemsnitlige temperatur steget dobbelt så meget i Arktis sammenlignet med resten af verden. Især langs den grønlandske kyst er temperaturen steget hurtigt og isen forsvinder. Indlandsisen og havisen smelter i et hidtil uhørt tempo.

For de fire millioner mennesker, der lever i Arktis, er ændringer i havisen en udfordring. Isen bryder tidligere i foråret og er usikker i en længere periode. Det gør jagt og fiskeri fra isen sværere. Isen er også en vigtig transportvej i vinterperioden, hvor fjorde lukker til. Når isen er usikker, bliver byer og samfund isolerede.

Også dyr er pressede. En række dyr lever nemlig på og ved isen - eksempelvis isbjørn og hvalros. I dag lever der mellem 22.000 og 31.000 isbjørne i Arktis. Ifølge Grønlands Naturinstitut medfører klimaforandringerne, at der i 2060 vil være 30 procent færre isbjørne, end der var i 2012. 

Isens verden

© Mette Frost / WWF © Rune Langhoff / WWF © Olivier Langrand / WWF © Wim van Passel / WWF © Wim van Passel / WWF © Klein & Hubert / WWF © Staffan Widstrand / WWF © Eva Garde / WWF © Mette Frost / WWF