Snorkelguide | WWF Denmark


Fotokonkurrence 
	© Jesper Nielsen

Snorkelguide

Gå på opdagelse blandt tangnåle, sønellikker og nøgensnegle

Danmark har en af verdens længste kystlinjer i forhold til vores størrelse, og intet sted i landet er der mere end 50 kilometer til vandet. Havet rundt om Danmark gemmer på en mangfoldighed og spændende artsrigdom. Levende Natur har samlet de bedste snorkelruter i denne miniguide – så ifør dig snorkel og svømmefødder og gå på opdagelse i Danmarks vildeste natur.
Mens mange danskere elsker de grønne bøgeskove, de korngule marker og de blomstrende enge, kender de færreste til naturen og livet under overfladen, der gemmer på myriader af farver, former og arter. Her findes farverige anemoner, søstjerner og pudsige krabater som den enestående klumpfisk, sønelliker og koraller som dødningehånd, foruden de mange, forskellige fisk. Endda verdens næststørste haj, brugden, er at finde i de danske farvande.

Danmark er blandt andet et af de få steder i verden, hvor man kan se aktive boblerev. Det er sandstensformationer, dannet af udsivende metangasser fra havbunden, der kan rejse sig som meterhøje søjler og er fyldt med et mylder af farvestrålende liv. Mange fiskearter bruger boblerevene til at skjule deres yngel, og fisk som torsken bruger revene som opholdssted.

På med snorkel og svømmefødder og kast dig ud i en opdagelsesrejse under overfladen!

Danmarks bedste snorkelruter:

Sydsjælland: Møns Klint
Udover den storslåede udsigt venter en unik verden under havets overflade ved Møns Klint. Her kan du opleve Østersøens dyre- og planteliv, og du får den enestående mulighed for at svømme hen over den hvide kridtbund, som gemmer på millioner af år gamle fossiler af for eksempel vættelys-blæksprutten og søpindsvin, som du endda har lov til at tage med hjem!

Nordsjælland: Tinkerup strand vest for Gilleleje
Tinkerup strand byder på typisk sandbund med større sten, hvor tangplanter danner ly for bl.a. søanemoner, søstjerner og krabber. Her findes også søhestens fætre, tangnålen og snippen, og snorkler du videre over sandbunden, kan du møde fladfisk som pighvar, ising, skrubbe og rødspætte. Hvis du er heldig får du også øje på den farvestrålende, men giftige fjæsing.

Bornholm: Sandvigen
Tvillingebyen til Allinge ligger på Nordbornholm, og her findes der smukke klipper med stor dybde. Svøm rundt om stenene eller hen til klipperne, men husk at holde god afstand. På havbunden kan du finde skrubber og ålekvabber, og du støder gerne ind i en stor stime af tobiser. Også torsk og ørred kan træffes her, og ikke mindst er klippeformationerne en seværdighed i sig selv.

Fyn: Snave strand
Området ligger ved Fynshoved, og stranden består af rullesten, som fortsætter 20 meter ud i havet. Farverige fisk som havkarussen og savgylten gemmer sig her, udover en myriade af andre mindre fisk. På sandbunden længere ude findes også mange fladfisk.

Langeland: Dovns Klint
Snorkling finder optimale forhold i dette øhav. Vandet er klart, der er relativ lav vanddybde, og mange steder finder man læ på grund af de mange øer. Her finder du mange fladfisk, stenrev og muslingebanker. Men hold dig tæt på land, da der kan være mange lystsejlere rundt omkring.

Midtjylland: Fornæs
Fornæs ligger på Djursland nord for Grenaa, og her er bunden sandet og gruset men byder også på et stenrev, som løber ud direkte fra kysten. Her danner kalkformationer undersøiske trappetrin, og iblandt andre tangarter vokser her den specielle carrangeentang, som egentlig er dybrød men skinner blåligt i bladspidserne. Man kan også støde på den pudsige eremitkrebs, et krebsdyr, som bor i en snegleskal. Desuden er vandet som regel meget klart i dette område, med god sigtbarhed.

 Gode råd til snorkelturen

 • Den spændende snorkling finder sted på 1-4 meters dybde.
 • Man kan sagtens røre ved dyrene i havene, dog opfordrer professionelle dykkere til ikke at røre ved organismer, man ikke er sikker på, hvad er.
 • Undersøg forholdene ved de forskellige snorkelsteder – vær specielt opmærksom på kraftige strømme, som kan opstå eller gå på tværs af strandene.
 • Start med at snorkle imod strømmen, så du kan svømme ind igen uden problemer og blot skal holde øje med udgangspunktet.
 • Tjek om din maske er tæt ved at sætte den på ansigtet uden at bruge remmen. Sidder den fast af sig selv, når du trækker vejret ind gennem næsen og holder vejret, er masken tæt.
 • Masken bliver ikke tæt af, at remmen strammer, det kan tværtimod bevirke det modsatte.
 • Spyt i masken og fordel det med fingeren. Det hjælper til at undgå dug. Gør det lige inden, du skal have masken på. Skyl let, inden masken tages på.
 • Undgå at udsætte udstyret for direkte sollys, for eksempel ved at have det liggende i bagruden i bilen om sommeren. Tag en stor plastikpose med til at opbevare udstyret i efter brug og husk at skylle udstyret med ferskvand efter snorkelturen. Salt og fugt er en dårlig kombination for al snorkeludstyr.
 • Tag finnerne på i vandet, eller gå baglæns ud i vandet fra stranden. Tag maske og snorkel på fra stranden, så har du hænderne fri, hvis du vælter.
 • Vil du dykke længere ned, så start med at puste vejret ud af lungerne. Fyld derefter lungerne igen ved at bruge både bug-, brystmuskler og skuldre og vær rolig under vand. Så holder du vejret længst. Men lad være med at presse dig selv.
 • •Dykker du ned, så husk at udligne trykket i ørene inden det begynder at gøre ondt. Dette gøres ved at holde dig for næsen og lukke munden og puste ud.
Kilde: www.snorkling.dk
Hav Dødningehånd Boblerev 
	© Orbicon
Dødningehånd og Kalkskorper, Boblerev ved Herthas Flak fra det nordlige Kattegat
© Orbicon
Hav Stenrev 
	© Orbicon
Sort slangestjerne ved boblerev, Herthas Flak i det nordlige Kattegat
© Orbicon
Fotokonkurrence 
	© Martin Nielsen
Stenrev ved Storebælt
© Martin Nielsen
 
	© Martin Kielland
Nøgensnegl. www.livetunderoverfladen.dk
© Martin Kielland