Danskerne er ligeglade med, om de spiser truede fisk! | WWF Denmark

Danskerne er ligeglade med, om de spiser truede fisk!Nyhed lagt på den 16 april 2013   |  
fisk
School of scads under the pier. Ambon, Moluccas, Indonesia. 8 December 2009
© Jürgen Freund / WWF
En stor undersøgelse fra Coop Analyse viser, at 8 ud af 10 danskere ikke overvejede fiskens bæredygtighed, sidste gang de købte fisk. 2/3 kender ikke MSC-mærket, der fortæller, om fisken er bæredygtig. Og halvdelen svarer 'nej' til, at de vil betale 10 kr. mere for MSC-mærkede rejer.

Undersøgelsens konklusioner ærgrer Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden:

Det er rigtig ærgerligt, at så mange danskere er ligeglade med, om de spiser truede fisk. Undersøgelsen bekræfter, at der ligger et stort arbejde i at udbrede kendskabet til bæredygtige alternativer, herunder MSC-mærket, der garanterer, at fisken er fanget bæredygtigt og med hensyn til havmiljøet.”

57 procent af verdens fiskebestande er fuldt udnyttede og 30 procent er på grænsen til at kollapse. WWF udgiver derfor forbrugerguiden Hva’ for en fisk? der hjælper danskerne med at finde vej i fiskejunglen og guider til, hvilke fisk der er bæredygtige, og hvilke fisk man skal gå helt udenom.

Danskerne kan rent faktisk gøre en stor forskel for verdens truede fisk, havmiljøet og de lokale befolkninger, der af afhængige af fiskeriet, ved at vælge de bæredygtige og miljømærkede fisk – også selvom det koster lidt ekstra. Spørgsmålet er, om vi har råd til at lade være, hvis vi og vores børn også skal kunne spise fisk i fremtiden. Så er det nemlig nu, vi skal vende udviklingen!” siger Gitte Seeberg.

De tigerrejer, man kan købe i Danmark, kommer primært fra opdrætsanlæg i Sydøstasien. Opdrættede varmtvandsrejer udgør ofte en betydelig trussel mod følsomme naturområder, som fx mangroveskove og floddeltaer, der bliver ødelagt og forurenet for at give plads til rejefarmene. I dag er 35-40 procent af verdens mangroveskove fjernet på grund af rejefarme.

Rejerne bliver desuden ofte opdrættet på måder, der forurener og udpiner miljøet omkring selve rejefarmene. Derudover er rejeproduktionen typisk afhængig af foder, der er fremstillet af vildtfanget fisk uden garanti for om de kommer fra overfiskede fiskebestande.

Det er derfor trist, at halvdelen af danskerne i undersøgelsen ikke vil betale mere for de bæredygtige rejer. Hvis forbrugerne i stedet køber grønlandsrejer – der netop i februar er blevet MSC-certificeret – er de nemlig med til at støtte både rejebestanden, havmiljøet og udvikle det grønlandske lokalsamfund,” siger Gitte Seeberg.

Konklusioner fra undersøgelsen fra Coop Analyse:

  • Otte ud af ti danskere svarer, at de ikke overvejede fiskens bæredygtighed, sidste gang de købte fisk.
  • To ud af tre kender ikke MSC-mærket, der fortæller, om fisken er bæredygtig.
  • Et flertal af danskerne svarede, at tun, ål og torsk falder under den kategori, hvor forbruget af dem kan være problematisk.
  • En pakke frosne rejer fra Nordatlanten kan i dag købes i dagligvareforretninger for 18 kroner. En tilsvarende pakke med MSC-mærket kan købes for 28 kroner. Halvdelen af danskerne svarer 'nej' til, at de vil betale denne prisforskel for at få MSC-mærkede rejer i indkøbskurven.
  • Samtidig svarer tre ud af ti deltagere i undersøgelsen, at de er villige til at betale mere for en dåse tun med MSC-mærket.
Undersøgelsen er lavet blandt 1.018 respondenter og blev gennemført i uge 9 i år. De er repræsentativt udvalgt i Danmarks befolkning i alderen 15-74 år.

fisk
School of scads under the pier. Ambon, Moluccas, Indonesia. 8 December 2009
© Jürgen Freund / WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus