Arktis | WWF Denmark


 
	© Zoe Caron / WWF-Canada

Arktis

Klimabrændpunkt: Arktis

Den arktiske havis har trukket sig drastisk tilbage, siden man begyndte at måle den for over 30 år siden. Det skyldes, at temperaturen i Arktis stiger dobbelt så hurtigt, som den gør på resten af planeten. Den smeltende is åbner for nye muligheder for både industriel udvikling og turisme, men det skrøbelige miljø kræver, at der handles med forsigtighed og respekt for naturen.

I juli sidste år var den arktiske havis hele 15 procent mindre, end hvad der har været normen i 1981-2010. Det betyder, at steder som Nordvestpassagen, en længe eftertragtet skibsrute imellem Atlanterhavet og Stillehavet, er nemmere at navigere i for både kommercielle skibe og for turistskibe.

WWF’s mål er at sikre den skrøbelige natur i Arktis, og at den industrielle udvikling i Arktis bliver så bæredygtig som muligt.

De arktiske temperaturændringer påvirker også vejret på de sydligere breddegrader. Ifølge klimaforskere forandrer Arktis’ skrumpende sne- og isdække de vinde, der blæser sydpå derfra, hvilket fører til mildere vintre og færre kolde dage generelt.

”Kolde dage har en tendens til at opstå, når vindene blæser fra nord og bringer Arktisk luft sydpå til de midterste breddegrader,” siger James Screen, klimaforsker ved University of Exeter i et interview i International Business Times. ”Fordi den arktiske luft opvarmes så meget, er de kolde dage nu mindre kolde, end de var i fortiden.”