Australien | WWF Denmark


 
	© Richard McLellan / WWF

Australien

Klimabrændpunkt: Australien

Hedebølger og skovbrænde er en af de største konsekvenser af klimaforandringerne på det australske kontinent. Med en gennemsnitstemperatur, der hver måned var mindst en halv grad varmere end det historiske gennemsnit, blev 2013 det varmeste år nogensinde i Australien.

Den massive varme gør landets skove letantændelige, og over hele kontinentet opstår der hvert år skovbrande, der får brandvæsnet til at arbejde på højtryk.

Det bemærkelsesværdige ved 2013’s varmerekord var, at det skete i et år uden en El Niño. El Niño er et vejrfænomen, der med jævne mellemrum opstår i Stillehavet, og som kan føre til, at temperaturerne i Australien bliver højere end normalt. 

”Australiens rekordhøje temperaturer i 2013 kan ikke alene forklares med naturlige årsager” siger David Karoly, klimaforsker ved Melbourne Universitet til Sydney Morning Herald. ”Dette kunne ikke have fundet sted uden øget udslip af drivhusgasser – uden klimaforandringerne.”

Forskere mener, at klimaforandringerne vil forårsage endnu flere skovbrande i fremtiden, og i WWF anses den stigende temperatur som den største trussel mod Australiens biodiversitet.