Der er fire gode grunde til at være klimaoptimist | WWF Denmark

Der er fire gode grunde til at være klimaoptimistNyhed lagt på den 08 november 2016   |  
Klimaforandringerne betyder bl.a. flere og kraftigere orkaner.
© WWF

Her kommer trøsten til alle, der tørster efter håb i klimadebatten: Det er muligt at handle, hvis vi gør det nu.
 

Debatindlæg af John Nordbo, klimachef, WWF Verdensnaturfonden - bragt i politiken.dk 7. november 2016
 

”Jamen, helt ærligt. Er der overhovedet grund til at være optimist?”

Spørgsmålet kom efter, at jeg i en lille times tid havde foredraget om klodens tilstand. Om at 2016 bliver meget varmere end 2015 som også var rekord-varmt, om at der er ekstremt meget mere ekstrem-vejr end forventet, om at isen smelter på Grønland hurtigere, end vi havde frygtet, om at skovene i troperne fældes så arterne forvinder med en hast, vi ikke havde drømt om, og at verdenshavene lider plastikdøden og korallerne ikke kan få vejret.


Jeg talte på min arbejdsplads, WWF Verdensnaturfonden, og spørgsmålet kom fra en kollega, som lige er blevet mor for først gang (Der virkelig brænder for klimakampen). Jeg kunne nærmest se bønnen om et ” ja” i hendes øjne.

”Øh… det er jo svært, men lad mig sige det sådan: Jeg er behersket optimist”.

Hun blev ved: ”Hvad betyder det?”

Og hun har jo en pointe. Hvad har vi egentlig at have optimismen i? Var det mere reelt bare at sige:  Nej, min ven, det er faktisk for sent. Dine børnebørn kommer ikke til at opleve vild natur. Drikkevand og ren luft bliver noget for de allerrigeste. Vi har fucket det op. Bare ærgerligt. Men kloden holder nok lige akkurat din egen levetid.

Jeg må medgive min kære kollega, at man skal kigge godt efter for at finde tendenser, der giver reelt håb om, at vi kan nå at vende udviklingen i tide. Men de er der, tro mig. Jeg mener det: Jeg er behersket optimist.

En af de vigtigste tendenser er, at der nu produceres mere vedvarende energi end nogensinde. Som konsekvens har det globale udslip af CO2 fra energiproduktion været nogenlunde konstant de seneste år – i stedet for at stige kraftigt.

En anden tendens er dét, som foregik fredag. At der nu er så mange lande, der har ratificeret Paris-aftalen, at den nu kan træde i kraft. Det er historisk, men kun et første lille skridt. Verdens-politikerne er ved at vågne og i de kommende dage foregår nye vigtige forhandlinger ved COP22 i Marrakech.

Noget tredje – og måske det allervigtigste – er, at det som man i gamle dage på venstrefløjen kaldte ”storkapitalen” bevæger sig i grøn retning. Selvfølgelig ikke af idealisme, men fordi de med markedskræfternes klarsyn kan se, at det vil blive en dårlig forretning at fortsætte som hidtil med at basere verdens økonomi og vækst på kul, olie og gas. Verdens største investeringsbank, BlackRock, advarede for nylig kraftigt imod ikke at se klimaudfordringen i øjnene.

Og så kommer det fjerde og sidste argument: Den folkelige opbakning til den grønne omstilling. At kravet om at bevare kloden til vores efterkommere nærmest er et råb fra folkedybet og dermed med tiden automatisk vil påvirke beslutningstagerne. Der vælges stadig af og til regeringer, som fører sort klimapolitik – men det er netop ikke på grund af denne del af deres politik, at de kommer til magten. Og mange nøjes ikke med at støtte en grøn omstilling af samfundet, men gør også selv en indsats. Jeg læste for nylig, at der for tiden går en sand vegetar-bølge gennem det ellers så kød-glade Tyskland. Hver 10. tysker har droppet kødet. Mindre kød, lig med mindre areal til at dyrke dyreføder, lig med mindre skovfældning, lig med bedre CO2 balance.

Men er de gode tendenser nok til at redde kloden fra et klima-kollaps? Som sagt: Jeg er behersket optimist, men en garanti gives ikke.

I Leonardo DiCaprios nyeste og meget se-værdige dokumentarfilm, ”Before The Flood,” siger han det i slutningen meget præcist – frit oversat: ”Vi kan ikke længere lade som om, at vi ved, hvordan det her ender. Vi ved det ikke.
Det eneste vi kan gøre er at handle nu.”

Og det er vel lige der, trøsten kommer til alle, der tørster efter håb. Og til min kære kollega med det gode spørgsmål: Det er muligt at handle. Køb og stem grønt. Og igen med et citat fra filmen:

“It’s up to all of us.”
 
 
 

 
Klimaforandringerne betyder bl.a. flere og kraftigere orkaner.
© WWF Forstør
En af fire grunde til at være klimaoptimist: Storkapitalen rykker i grøn retning.
© WWF Forstør
WWF-klimachef John Nordbo.
© Kim Vadskær / WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus