Isbjørnepatrulje fik succesfuld sæson | WWF Denmark

Isbjørnepatrulje fik succesfuld sæsonNyhed lagt på den 28 februar 2017   |  
Patruljemand Aage Kunak Eriksen sammen med Kaare Winther Hansen fra WWF
© Maria Hornbek/WWF-DK
Ingen isbjørne blev dræbt i selvforsvar i Ittoqqortoormiit i 2016

Siden isbjørnepatruljen i den grønlandske by Ittoqqortoormiit begyndte at patruljere i august og indtil december sidste år har byen haft besøg af isbjørne otte gange. I alle otte tilfælde lykkedes det at skræmme bjørnene væk i stedet for at skyde dem. Sidste gang var den 12. november.

Isbjørnepatruljen blev i 2015 etableret af WWF Verdensnaturfonden i samarbejde med lokalsamfundet for at skabe større tryghed blandt byens borgere og for samtidig at undgå at bjørne bliver skudt i selvforsvar, efter kvoten er opbrugt. Hver morgen før skoletid i ”højsæsonen” afpatruljerer vores lokale isbjørnevagt området omkring byen.

I takt med at isen smelter, er antallet af konflikter mellem isbjørne og mennesker steget betydeligt. Bjørnene tvinges nu på land i længere tid og tiltrækkes af madlugte fra beboelserne.

- Vi er rigtig glade for, at det ikke har været nødvendigt at skyde en eneste bjørn i selvforsvar. I en tid, hvor alt peger på, at klimaforandringerne vil forårsage stor nedgang i isbjørnebestanden, er det vigtigt, at vi forsøger ikke at nedlægge bjørne ud over fangstkvoten, siger projektkoordinator Kaare Winther Hansen fra WWF.

WWF i Canada, Alaska og Rusland har lignende patrulje-ordninger, og erfaringerne både herfra og fra Grønland viser, at metoden virker i langt de fleste tilfælde.

Og byens jagtbetjent Erling Madsen mener, at patruljen gør en vigtig forskel:

- Selvom mange har været skeptiske over for metoden med at skræmme bjørnene væk i stedet for straks at skyde dem, kan vi jo se, at det virker. Og folk her i byen føler sig mere trygge, efter vi begyndte en systematisk afpatruljering, siger Erling Madsen.

ATV og gummikugler

Som noget nyt blev patruljen i 2016 udstyret med en ATV og gummikugler. Erfaringer fra bl.a. Nunavut i Canada har vist, at gummikugler er effektive, fordi de ikke gør skade på bjørnen, men lige netop gør ondt nok til, at den fortrækker og forbinder stedet med smerte. I Ittoqqortoormiit blev gummikuglerne affyret i et af de otte tilfælde – og med succes. Bjørnen kom ikke igen.

WWF har derudover været i konstruktiv dialog med kommunen, der har resulteret i, at en stor mængde ophobet affald ved forbrændingen i Ittoqqortoormiit er blevet fjernet, og at lugtgenerne fra lossepladsen dermed er blevet kraftigt reduceret.

- Intet tyder på, at problemet med ubudne isbjørne bliver mindre i de kommende år, så det gælder om at finde de bedste metoder til at undgå konflikter mellem isbjørne og mennesker. Men det er vigtigt at understrege, at befolkningens sikkerhed altid kommer i første række, siger Kaare Winther Hansen.

Isbjørnepatruljen i Ittoqqortoormiit vil fortsætte i år. WWF er derudover i gang med at undersøge behovet for lignende patruljer flere steder i Grønland.   
Patruljemand Aage Kunak Eriksen sammen med Kaare Winther Hansen fra WWF
© Maria Hornbek/WWF-DK Forstør
Patruljemand Aage Kunak Eriksen
© Maria Hornbek/WWF-DK Forstør
Ittoqqortoormiit - Grønlands mest isolerede by - set fra luften
© Maria Hornbek/WWF-DK Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus