WWF-rapport: Danmark verdens bedste til udvikling af grønne energi-teknologier | WWF Denmark

WWF-rapport: Danmark verdens bedste til udvikling af grønne energi-teknologierNyhed lagt på den 13 juni 2017   |  
Vindmøller på Middelgrunden tæt på København
© National Geographic Stock / Sarah Leen / WWF
- Et flot resultat, som imidlertid trues af nedskæringer, siger WWF Verdensnaturfondens klimachef John Nordbo
 
Danmark ligger på en 1. plads blandt verdens lande, når det handler om evnen til at fremme udvikling af grønne energi-teknologier.
 
Det viser en ny rapport ’Global Cleantech Innovation 2017’, som WWF og Cleantech Group netop har offentliggjort.

Danmark er rykket fem pladser frem i forhold til sidste gang, WWF og Cleantech Group lavede en tilsvarende opgørelse tilbage i 2014. Men resultatet bygger på tidligere tiders bedrifter, understreger WWF Verdensnaturfondens klimachef John Nordbo:
 
- Flot at Danmark ligger helt i top. Men topplaceringen trues imidlertid af nedskæringer. Det flotte resultat skyldes nemlig bl.a., at Danmark indtil 2016 afsatte i omegnen af 1 mia. kroner om året til energiforskning. Det beløb blev halveret i 2016 af V-regeringen, og den udvikling er ikke fanget i rapporten, da den bygger på tal fra 2013-2015. Var 2016-udviklingen medtaget, havde vi næppe opnået en førsteplads.
 
Rapporten oplister 40 landes styrker og svagheder i at fremme innovation og iværksætteri inden for grønne energiteknologier. Det sker ved hjælp af 15 kriterier – som kobles til, hvordan energiinnovationer opstår, kommercialiseres og vokser.
 
Danmark får især sin topplacering på grund af pænt store offentlige midler til energiforskning og evnen til at omsætte udviklingen af grøn energi-teknologi til kommercielle produkter, eksport og arbejdspladser, ikke mindst vindmøller.

Nordbo: V har skruet voldsomt ned 
- Danmark er det land i EU, hvor eksporten af energiteknologi fylder allermest i den samlede vareeksport. Hvis vi skal fastholde vores førerposition inden for udvikling af grøn energi-teknologi, så kan vi slet ikke tillade os at hvile på tidligere tiders bedrifter, for verden løber rigtig stærkt på det her område. Det er helt afgørende, at vi skruer på de rigtige knapper. Indtil videre har Venstre skruet voldsomt ned, understreger WWF-klimachef John Nordbo.
 
- På forskningsområdet skal vi minimum tilbage til, at der årligt afsættes en milliard kroner til grøn energi. Og det er den samlede pulje til energiforskning, som skal styrkes – ikke en enkelt af forskningsprogrammerne, sådan som regeringen har lagt op til, siger John Nordbo.
 
Finland ligger i øvrigt nummer to og Sverige nummer tre i evnen til grønt iværksætteri, ifølge ’Global Cleantech Innovation 2017’.
 
Vindmøller på Middelgrunden tæt på København
© National Geographic Stock / Sarah Leen / WWF Forstør

Kommentarer

blog comments powered by Disqus